Vorige pagina

- Nymphaea alba, Waterlelie, Familie: Nymphaeaceae. Algemeen bekende en zeer geliefde waterplant die in de zomer in sloten, kanalen en grachten rijk bloeit met grote witte, semi-dubbele bloemen met heel veel gele meeldraden De bladeren drijven op het water en zijn bijna rond. Uitstekende vijverplant, ook in zachtgeel, roze en rood; er zijn ook miniatuurvormen. Er zijn ook schitterende, tropische blauwbloeiende Nymphaea’s.

- Linksonder: Nuphar lutea, Gele Plomp, Familie: Nymphaeaceae. De bladeren zijn groter dan van de Waterlelie en ze staan in de Friese vlag als symbool voor het waterrijke Friesland. De stevige, gele bloemen zijn veel kleiner dan Waterleliebloemen, ze ruiken onplezierig. Ze komen ook voor in meren, kanalen, grachten.

- Middenonder: Butomus umbellatus, Zwanenbloem. Familie: Butomaceae. Zeer fraaie moerasplant, die ook vaak langs slootkanten groeit. Maakt zeer smalle, zwaardvormige bladeren waar bovenuit een schermvormige bloeiwijze van vele roze bloemen torent. Kan  zowel in als aan de rand van water groeien. 

- Rechts: Typha angustifolia, Lisdodde, Familie: Typhaceae. Wordt ook wel watersigaar genoemd, omdat in de herfst aan de stengels donkerbruine, op sigaren lijkende aren verschijnen. Nu zijn die aren lichtgeel van kleur, de kleur van het stuifmeel dat bij aanraken of door de wind in grote hoeveelheden losgelaten wordt (erg vervelend voor hooikoortspatiënten). Deze planten die in en aan het water groeien, worden ca. 220 cm. hoog en kunnen zich snel vermeerderen; het verwijderen van de planten is een bijzonder zwaar karwei: ze wortelen stevig en vormen dichte wortelmassa’s.

Bij ons leer je de wereld kennen