Vorige pagina

Volg de Hortus ook via de tweewekelijkse podcast.

Radio Hortus
Hortusmedewerkers Robbert en Mathilde wandelen elke twee weken door de Hortus en doen verslag van alles wat hen daar opvalt. Geniet mee van hun verwondering en hun nieuwste ontdekkingen. Weet u meer over het onderwerp van de podcast? Stuur een mailtje naar educatie@hortus.leidenuniv.nl. Wie weet nodigen Robbert en Mathilde u uit om meer te komen vertellen, of is uw kennis een waardevolle aanvulling op wat er te beluisteren valt.

Beluister de podcast nu ook op Spotify en Apple Podcasts

Snaren & Sporen
In deze 21ste editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We hebben het over de reuzenwaterlelie die weer in het bloeiseizoen is, we bezoeken de Hortus op de woensdagavond en we peddelen ons kanootje over de Amazone met een bijzondere botanica.

Sporen & Stoepplantjes
In deze 20e editie van Radio Hortus zullen we het hebben over de tuin, de kassen, botanici en meer. U hoort een interview met vrijwilliger Miguel Fernandez-Voortman, we bivakkeren eventjes op Hawaii, we bezoeken tulp en paardenbloem en bespreken een stoepplantje dat ook wel bekend staat als winterspinazie.

Amaryllis & aanverwanten
In deze Groen-Vakmanschap-special hoort u over een bloeier die we met grote moeite naar de binnenplaats hebben versleept zodat u er van kunt genieten, onze bollenexpert Jaco Kruizinga spreekt met ons over de Amaryllisexpo, we vinden de Afrikaanse Linnaeus en we horen of hortulanus Meyer écht iets te graag de bomen...

Bijen & Bollen
In deze achttiende editie van Radio Hortus zullen we het hebben over de tuin, de kassen, botanici en meer. U hoort een stuk uit de lezing van Hortusimker Fred Weber, we vertellen u over het leven van een Japans botanica, we geven u een tweede soeprecept en gaan even kijken hoe rustig het nou eigenlijk is bij de entree van de Hortus.

Kruiden & Kunstenaars
In deze zeventiende editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We praten met Wieteke Opmeer over haar werk en haar bezigheden op de eerste warme wintermiddag. We bezoeken een winterse bloeier uit het verre oosten, geven u een recept voor een verwarmend soepje en we reizen met u af naar Portugal.

Winterknoppen & Wereldreizen
In deze zestiende editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We bezoeken de Hortus in de winter, met haar winterbloeiers en kale-maar-niet-echt-kale bomen, we horen van geoloog Arend Wakker over de biogeografie van Amerika en we horen de conclusie van het levensverhaal van Anna Sibylla Merian.

Botanici & Beenderen
In deze editie van Radio Hortus hebben we het over over de tuin, de kassen, botanici en meer. In deze aflevering hoort u een kort gesprek met kunstenares Annelies Dijkman over het oogsten van haar pompoen en het afbreken van haar pompoenkasje – ook hoort u een paar fragmentjes uit de boekpresentatie van het boek Heinrich Witte door Rinny Kooij en bezoeken we een bijzondere bloeier.

Kersen & Consulenten
In deze editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We praten met stoepplantjesexpert Andre Biemans - u heeft hem al eerder gehoord, maar nu volgt het grote Andre Biemans-interview, we horen een luguber is-dat-zootje en u hoort het einde van het levensverhaal van Jeanne Baret.

Bekers & Brugmannen
In deze editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We praten met Nepenthesvrijwilliger Bart Jeurninck over zijn werk in de Hortus, we bezoeken een bijenrijke bloeier, we horen het eerste deel van het verhaal over een belangrijke wereldreis en u hoort voor het eerst onze gloednieuwe rubriek: 'Is dat zo?!'

Reigersbekken & Regentessen
In deze editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We praten met Radio Hortus-favoriet Carla Teune over de Victoria amazonica, haar werk hier in de zomer en andere zaken. We bezoeken een modderige bloeier en kijken naar al het moois dat nu groeit en bloeit in de tuin, en we bespreken een belangrijke botanische tegenvoetster.

Zusters & Cinderella's
In deze elfde editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. Deze editie staat in het teken van Amerika, dat wonderlijke continent dat al meer dan twaalfduizend jaar bevolkt en ontwikkeld was toen Europese ontdekkers aanmeerden en de wereld nooit meer hetzelfde zou zijn. We praten met kunstenares Annelies Dijkman over haar kunstwerk dat nu in de Hortus te bezichtigen is, we bespreken een echte Amerikaanse bloeier, vertellen u wat de three-sister-methode nou ook alweer inhield en vertellen u over de Amerikaanse merkwaardigheden die nu in de Hortus te bekijken zijn.

Kunstenaressen & Kaasjeskruiden
In deze tiende editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. Deze editie staat in het teken van de Midzomernacht, die millennia oude feestdag die ook in de Hortus ieder jaar trouw wordt geobserveerd - maar dit jaar loopt het allemaal wat anders. We praten met kunstenares Elsbeth van Noppen over haar midzomernachtsdroom in de Hortus, we bespreken een magische "bloeier" en hebben het over vele andere zaken die op de midzomernacht een hoogtepunt bereiken.

Vogels & Vroegelingen
In deze negende editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We nemen afscheid van een wonderlijk man, bezoeken een paar stoepbewoners, horen wat er nu nog steeds gebeurt in de tuin en praten met stoepplantenconsulent Andre Biemans.

Magnolia's & Metasequoia's 
In de achtste editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We gaan het gesprek aan met een student die zichzelf wel heel erg geïsoleerd heeft, we vragen aan een tuinmedewerker die nog steeds voor de planten moeten zorgen hoe de zaken ervoor staan, en we leren over een plantje dat u zonder moeite in stoep en berm kunt vinden.

Klokken & Kelken
In de zevende editie van Radio Hortus bezoeken we een houten huisje onder de trappen van het P.J. Vethgebouw, we treffen een zeer laag-bij-de-grondse bloeier in de tropische kas, en we onthullen het zeer bijzondere vreemde geluid van de vorige aflevering.

Cactussen & Kaschefs
In de zesde editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We bezoeken de Sieboldels en een wel heel oude bloeier; tevens treffen we kas- en tuinduizendpoot Jeff Korsmit in de succulententuin en hebben we een bijzonder interview met ex-kaschef Art Vogel over zijn leven en werk.

Houtplanten & Hortuskatten
In deze vijfde editie van Radio Hortus bezoeken we de wintertuin en een stel cursisten die hun diploma tropische planten ontvangen; tevens vertelt Robbert een lang verhaal over oerplantentaxonomie en treffen we wat koffieplantjes in hun eerste momenten op deze aarde.

Knoeperts & Komkommers
We bezoeken de cursus Plant Families of the Tropics die plaatsvindt in de tuin, we hebben het met Carla Teune over de groene knoeperts die groeien onder de oude Ginkgo, en we belichten een bijzondere orchidee die in bloei staat in het bollenkasje.

Moerassen & Maiskolven
We bezoeken de kasmedewerkers in hun kantoor onder de Victoriakas, en we praten in het bijzonder met Jeff Korsmit, kas- en tuinduizendpoot.

Kuipen & Kruidnagels
We bezoeken de roze dwergbanaan en bespreken een paar echte Sinterklaasplanten. Te gast bij Radio Hortus zijn oud-hortulana Carla Teune en kaschef Rogier van Vugt.

Prefecten & Paddestoelen
We bezoeken de Wollemia in de Wintertuin, de lichtgevende paddenstoelen onder de Victoriakas en hebben het over Edavaleth Kakkat Janaki Amal. Te gast zijn prefect van de Hortus Paul Keßler en Hoofd Collectiebeheer Gerda van Uffelen.

De Hortus botanicus Leiden podcast
We gaan op zoek naar de antwoorden op groene vragen.

Jadebloem*
Waarom heeft de Jadebloem zo'n bijzondere blauwe kleur? En hoe komt de Hortus aan deze wonderlijke plant?

Helaas is Art Vogel - voormalig Hoofd Kassen en verteller in deze podcast - op 26 maart 2020 overleden. Zijn nalatenschap leeft voort in deze podcast, de door hem verzamelde Jadebloem in onze Tropische kas en de talloze andere planten die hij door de jaren heen voor de Hortus heeft verzameld. 

Zelkova
Hoe kan een grote boom op een schip meegebracht zijn?

Victoria amazonica
Victoria amazonica, is dat nou die bloem die maar eens in het jaar bloeit? 

Doorwaskervel
Is het waar dat Jan Wolkers de Hortus een plant gegeven heeft?

Liriodendron
Is de Amerikaanse tulpenboom geënt, of is die dikke knolvoet vanzelf gegroeid? En is het waar dat de tulpenboom in de tuin van Jan Wolkers een nazaat is van de tulpenboom uit de Leidse Hortus?

Bij ons leer je de wereld kennen