Vorige pagina

De grassenfamilie levert de mens veel voedsel: meel, bloem, gerst, tarwe, gierst, rogge, haver, havermout, spelt, griesmeel, grutten, rijst… wat is het nu eigenlijk allemaal, waar komt het vandaan, wat is ermee gebeurd?
Bezoekers aan het Science café granen op vrijdag 26 mei konden met een aantal zeer verschillende aspecten kennismaken.

Gezellige markt

In de Wintertuin van de Hortus botanicus Leiden scharrelden die vrijdagmiddag kippen rond, en een tamme gans; EkoPlaza had een rijk gevulde kraam met onder meer maiskolven, granendranken (spelt, rijst, haver) , granenwafels (spelt, rijst, mais, kamut) en onbewerkte granen ( Spelt, haver, gerst, rogge, gierst, mais en tarwe), InStock stond er met granola én een primeur: Bammetjes Bier, waarover hier meer. Hortusimker Fred Weber en zijn helpers waren druk in de weer met stro om er bijenkorven van te vlechten. Ramon Bril vertelde over bier en brouwen; Tiny House Knitting demonstreerde de gerstekorrelsteek, emmertarwepatroon en interviewde bezoekers die dat wilden over voedselzekerheid; Piet Rieff had een kraam vol granen en vertelde over gluten en chemie, en bioloog Baldi leerde hoe je ouderwets goede zaadzakjes kunt vouwen. Buiten werden poffertjes gebakken van drie verschillende graansoorten - met boter en suiker waren ze allemaal lekker. En in het kindertentje was van alles te doen voor de jonge bezoekers.


Sprekers

Vier sprekers vertelden elk tien minuten over een relevant onderwerp; het programma werd drie keer herhaald. En elk uur vertrok een rondleider die in tuin en kassen de verschillende grasachtigen aanwees.

Tinde van Andel over zwarte rijst
Zo’n 300.000 slaven uit Ghana, Ivoorkust, Benin werden tussen 1658 en 1825 tegen hun zin verscheept naar Suriname en Frans Guyana, vertelde Tinde. ‘Zij hadden alleen hun herinneringen en hun kennis bij zich. Toch is ook rijst met de slaven meegekomen. Door de scheepslui gekocht als voedsel voor de slaven onderweg, of misschien meegevlochten in kapsels en als zaaigoed meegenomen. VOC-dagboeken doen verslag van de aankopen: ‘Wij kochten vier slaven en kochten 20 koffers rijst’.
Lees meer

Cees van Dam over de Historische Groentenzadenbank
Het was de bedoeling dat Roel Hoekstra zou spreken over CGN, de Nederlandse genenbank, maar om gezondheidsredenen was hij verhinderd. Cees van Dam van de Historische Tuin in Aalsmeer deed daarom Roels verhaal, met zijn eigen toevoegingen want in Aalsmeer wordt gekweekt voor de Historische Groentenzadenbank.
Lees meer

Corrie Bakels over graan op de prehistorische akkers
Op een stil stukje van de Hortus heeft Corrie Bakels met haar studenten en promovendi onderzoek gedaan om antwoord te krijgen op de vraag of in de prehistorie mest werd gebruikt. Ze deed twee jaar lang een zaaiproef met emmertarwe en gerst.
Lees meer

Carla Teune over smaakmakers 
Rijst kun je geel kleuren met saffraan, wat ook nog een speciaal aroma geeft; je kunt het smaak geven met pandan. Omdat de Hortus in het kader van het Big Picnic project een kookboekje met acht recepten van Onno Kleyn heeft laten maken, liet Teune nog een keur aan andere smaakmakers die in onze kassen te vinden zijn passeren. Peper, kruidnagel, nootmuskaat, foelie, kaneel; we kennen ze van de potjes in ons keukenkastje, maar de deelnemers aan het Science café kennen nu ook de planten.
De recepten en achtergrondinformatie zijn ook online te vinden.

 

Het volgende Science café is op vrijdag 7 juli.

 

Fotografie Stefanie Uit den Boogaard.


 

 

 

 

Bij ons leer je de wereld kennen