Vorige pagina

In 2022 bloeit de Victoria amazonica, de Reuzenwaterlelie, 150 jaar in de Hortus. Kom langs en ontmoet de Koningin van de Hortus.

Koop hier uw tickets

Herkomst en geschiedenis
De Reuzenwaterlelie (Victoria amazonica) is de grootste waterlelie ter wereld. In 1801 ontdekte een Duitse botanicus die Haenke heette, als eerste Europeaan, de plant tijdens een boottocht over de Amazone in Bolivia, Zuid-Amerika. Vanaf ver viel het grote blad hem al op, eerst dacht hij dat het een eiland was. Maar toen hij dichterbij kwam en zag dat er geen bomen, zelfs geen heesters op groeiden, besefte hij dat het bladeren waren. Grote, reusachtig grote bladeren, met bloemen: rode en witte. Zó groot en zó schoon, men zegt dat hij in de kano op zijn knieeën viel en in zijn moedertaal een dankgebed stamelde van emotie. De koningin van de Zuid-Amerikaanse wateren was ontdekt.

Na deze ontdekking zagen plantkundigen al gauw dat deze plant niet tot het normale waterleliegeslacht Nymphaea behoorde en creëerden een heel nieuw geslacht, vernoemd naar de koningin van Engeland: Victoria regia oftewel de 'Koninklijke Victoria'. 

In de jaren 1860 wilde de Leidse Hortus de plant graag opkweken. Hiervoor werd een speciale kas gebouwd op de plek waar zich nu de vijver bevindt. In 1872 werden daar de eerste zaden van de Victoria regia (later Victoria amazonica) gezaaid. In juli van dat jaar bloeide hij voor de allereerste keer in de Leidse Hortus. Nu, 150 jaar later, genieten wij nog altijd van de unieke schoonheid van deze bijzondere plant.

Bekijk hieronder een video waarin verzorger en tuinman Theo Teske meer vertelt over de plant en zijn bestuiving:

Feiten en fabels
Het is een fabeltje dat deze plant slechts één keer per jaar bloeit, in een mooie zomer bloeit hij vrijwel wekelijks. Bijzonder is wel dat de bloem pas aan het eind van de middag opengaat, en slechts twee nachten bloeit: de eerste nacht wit met een heerlijke ananasgeur, de tweede nacht roze en geurloos. Dit om in de natuur eerst de kevertjes die de bloem moeten bestuiven te lokken, en ze daarna zover te krijgen dat ze met wat stuifmeel naar een andere bloem verkassen. De Reuzenwaterlelie in de Hortus wordt elk jaar in januari gezaaid en in februari-maart uitgeplant: een enorme eenjarige dus.

Foto's van de bloem en Victoriakas omstreeks 1890

Bij ons leer je de wereld kennen