Vorige pagina

Hazelaars (Corylus avellana) behoren tot de berkenfamilie (Betulaceae). Al in januaribungelen de mannelijke katjes aan de takken, afhankelijk van het weer gaat de bloei een maand of twee door. De vrouwelijke katjes zien eruit als knopjes met op de punt een rood sterretje van een paar millimeter groot. De Romeinen plantten al boomgaarden
met hazelaars aan en selecteerden soorten met een hogere opbrengst. De noten zitten in een omhulsel met onregelmatige tanden, dat aan een helm doet denken: Corylus betekent gehelmd. De hazelnoten verkleuren van zachtgroen naar lichtbruin.

Herfst
Voor 4 personen

  • 750 g bataat (zoete aardappel)
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 3 bouillonblokjes, paddenstoel
  • 1 kruidnagel
  • 100 g blanke hazelnoten
  • zwarte peper uit de molen

Schil de bataten en snijd ze in grove stukken. Verhit de olijfolie en bak er de stukken bataat met de knoflook in aan tot de knoflook begint te kleuren en geuren. Voeg 1 liter water toe, plus de bouillonblokjes en de kruidnagel. Laat zachtjes 15 minuten koken.

Draai met het hakmolentje van de staafmixer de hazelnoten tot kruim. Rooster het kruim in een droog koekenpannetje tot het bijna kleurt. Pas op, verbanden ligt op de loer! Voeg het geroosterde kruim bij de soep en pureer die met de staafmixer. Breng op smaak met zout. Draai de stelschroef van de pepermolen vrijwel los en draai zo flink wat grof gemalen peper in de soep.

Bij ons leer je de wereld kennen