Vorige pagina

Blauwe bes hoort tot de Ericaceae. De Vaccinium-familie telt zo’n 450 soorten, waaronder ook de cranberry en de bosbes. Bosbessen en blauwe bessen groeien aan struikjes. Wat we in de supermarkt als ‘bosbessen’ kopen zijn in feite blauwe bessen. Ze zijn iets groter en kleurstof anthocyaan zit bij blauwe bessen vooral in de schil, terwijl ze bij bosbessen ook in het vruchtvlees te vinden zijn. Een bosbes (Vaccinium myrtillus) is door en door blauwpaars van kleur, de blauwe bes (Vaccinium corymbosum) is van binnen lichtgekleurd.

Herfst
Voor 4 personen

  • 200 g eendenborst
  • 2 uien, in dunne plakken
  • 600 ml wildfond
  • 3 cm verse gember
  • 1 eetlepel honing
  • 125 g blauwe bessen
  • 1 eetlepel Chinees 5-kruidenpoeder

Verhit een braadpan op halfhoog vuur en bak er de eendenborst op de velkant in gedurende 8 minuten, zonder toegevoegd vet en onafgedekt. Draai halverwege het vuur wat lager. Draai dan de eendenborst op de vleeskant en bak nog 30 seconden. Haal uit de pan. Verwijder de resterende vetlaag (die mag weg) en bestrooi het vlees met zout.

Bak in het achtergebleven vet in de braadpan de ui zachtjes, afgedekt, tot hij zacht is en goudbruin. Dat duurt al snel 15 minuten. Voeg 1/2 liter water plus de fond, gember, honing en blauwe bessen toe (houd wat bessen achter voor de garnering) en laat zachtjes 5 minuten koken. Breng dan op smaak met 5-kruidenpoeder en circa 10 gram zout.

Snijd de eendenborst aan ragdunne reepjes en doe ze bij de hete soep. Serveer gegarneerd met de achtergehouden bessen.

 

Bij ons leer je de wereld kennen