Vorige pagina

De wortelstok van de gemberplant (Zingiber officinale) wordt gedroogd en geraspt. De wortelstok wordt ook vers en op siroop (‘stemgember’) gebruikt. Gedroogd is gember scherper van smaak dan vers. China en India zijn grote producenten. Elke regio levert een iets anders smakende gember.

In de middeleeuwen werden al gemberkoeken gebakken, ook in speculaaskruiden zit gember. In de Indonesische keuken wordt gember verwerkt in allerlei hartige gerechten, zoals in Babi Ketjap. Djahé is Indonesisch voor gemberwortel. 

In kerrie speelt het ook een belangrijke rol. Omdat gember van een droge winter houdt staat de plant niet in de hoge tropische kas maar wordt hij in een pot gekweekt.

 

Tagliatelle met gember, cashewnoten en taugé

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen

 

  • 100 g taugé
  • 4 eetlepels neutrale olie
  • 3 cm verse gember, geschild en fijngesneden + wat extra om te raspen
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 150 g prei, zeer fijn gesneden
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • sap van 1 limoen
  • 400 g tagliatelle
  • 75 g cashewnoten, heel gelaten of grof gehakt
  • 3 eetlepels sesamolie

Was en droog de taugé in de slacentrifuge. Bak in een wok in de neutrale olie de gesneden gember en knoflook tot het gaat ruiken; dat duurt niet langer dan 1 minuut. Doe er de prei bij en roerbak nog 3 minuten. Voeg de ketjap en het limoensap toe en haal van het vuur.

Breng een flinke pan water met 10 gram zout per liter aan de kook. Kook er de pasta al dente in. Bewaar een kop kookwater en giet de pasta af. Meng de pasta 2 minuten op halfhoog vuur in de wok met het gembermengsel, de taugé en de cashewnoten. Gebruik wat van het bewaarde kookwater om de smeuïgheid te bewaren. Rasp voor het serveren nog een klein beetje gember over het gerecht en besprenkel de pasta met de sesamolie.

 

 

Bij ons leer je de wereld kennen