Vorige pagina

Gerst (Hordeum vulgare) hoort tot de grassenfamilie. Gerst is een graan; zo noemen we de eetbare zaden van grassen. Tarwe, rijst, maïs,rogge, haver, sorghum, millet en teff zijn ook allemaal granen. Tot de Middeleeuwen was gerst de belangrijkste graansoort, daarna kwam tarwe op.


Jaarrond, winter
Voor 4 personen

  • 125 g gerst 
  • 1/2 knolselderij
  • 1 prei
  • 100 g bresaola, Bündnerfleisch of naegelholt
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 200 ml slagroom
  • 40 g bloem
  • wat bieslook

Week de gerst minstens 6 uur in 1,5 liter koud water met 12 gram zout. Schil de knolselderij en snijd hem in piepkleine blokjes. Snijd de prei fijn, was en droog hem zo nodig. Trek de plakjes bresaola los van elkaar, rol ze op en snijd ze in ragdunne reepjes. 

Verhit een soeppan en fruit er de selderij, prei en de helft van de bresaola rustig in aan in de olijfolie, gedurende 4 minuten. Voeg dan de gerst en het weekwater toe. Breng aan de kook aan laat zachtjes 30 minuten garen.

Roer de room glad met de bloem. Voeg daar een grote lepel soep bij, roer opnieuw glad en meng alles al roerend door de soep. Laat binden en kook nog 3 minuten zachtjes door. Breng op smaak met zout. Serveer in diepe borden en garneer met reepjes bresaola en geknipte bieslook.

 

 

Bij ons leer je de wereld kennen