Vorige pagina

Zuring (Rumex acetosa) behoort tot de duizendknoopfamilie (Polygonaceae). De Rumex-familie telt zo’n 200 soorten die vooral op het noordelijk halfrond voorkomen; in Nederland zijn het er ruim 10.Een enkele soort wordt gekweekt, de meeste zijn algemeen voorkomende wilde planten. Veldzuring wordt al honderden jaren gegeten, maar ook andere
soorten met niet al te ruig blad zijn eetbaar: schapenzuring, geoorde zuring, krulzuring.

Zomer
Voor 4 personen

  • 1 komkommer
  • 100 g bladzuring
  • 200 g zeer verse geitenkaas (zoals Président)
  • 1/2 teen knoflook
  • olijfolie
  • 1 l karnemelk
  • poedersuiker

Snijd de komkommer met schil en al in stukken. Was de zuring en snijd hem grof. Doe komkommer, zuring, geitenkaas, knoflook en olijfolie in een blender en pureer grondig. Voeg zoveel karnemelk toe als nodig om de juiste dikte te krijgen. Koel daarna de soep enkele uren in de koelkast en breng pas dan op smaak met circa 10 gram zout. Waarschijnlijk is er ook wat poedersuiker nodig!

Bij ons leer je de wereld kennen