Vorige pagina

Kruidnagels zijn de gedroogde bloemknopjes van Syzygium aromaticum. Ze worden geplukt net voor ze opengaan. Indonesië en Madagascar zijn de belangrijkste leveranciers. In China waren kruidnagels al meer dan 2000 jaar geleden bekend, ze bereikten onze streken in de middeleeuwen.

Kruidnagels worden hier vooral met zoete gerechten gecombineerd, elders ter wereld worden ze vooral in vleesgerechten toegepast. Verder maken kruidnagels deel uit van allerlei specerijenmengsels, zoals ‘speculaaskruiden’. 

Van alle specerijen hebben kruidnagels de hoogste concentratie aan geurmoleculen. Een kruidnagel is een oud middel tegen kiespijn; hij bevat een olie die micro-organismen tegengaat en verdooft tijdelijk te zenuwuiteinden. Ze zijn bepalend voor de smaak van Indonesische kruidnagelsigaretten (kretek).

 

Pannacotta met koffie-kruidnagelsaus

Nagerecht voor 4 personen

 

  • 3 blaadjes gelatine
  • 400 ml slagroom
  • 50 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • nodig: 4 puddingvormpjes of souffléschaaltjes, dun ingevet met olie
  • saus:
  • 2 eidooiers
  • 10 g maïzena
  • 75 g suiker
  • 100 ml melk
  • 100 ml slagroom
  • 100 ml sterke koffie
  • circa 1 mespunt kruidnagelpoeder

Week de gelatine 5 minuten in koud water. Verwarm 200 ml slagroom met de suiker 3-5 minuten op zacht vuur. Los de gelatine al roerend op in de warme room. Laat dit mengsel 30 minuten buiten de koelkast afkoelen. Klop de resterende slagroom stijf en spatel hem luchtig door het mengsel. Verdeel het roommengsel over de vormpjes en laat de pannacotta’s minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. 

Saus: klop de eidooiers glad en meng er eerst de maïzena en dan de suiker door. Breng de melk met de room aan de kook. Giet een beetje van de melk bij het eimengsel en klop goed door. Schenk daarna het eimengsel bij de kokende melk en roer glad. Het zal snel binden. Roer er daarna de koffie door en voeg naar smaak kruidnagelpoeder toe. Laat helemaal afkoelen.

Stort de pannacotta’s op bordjes en serveer met de saus.

Bij ons leer je de wereld kennen