Vorige pagina

Limoenblad wordt ook wel Mauritius papeda, makroet of citroenblad genoemd; in Indonesië heet het blad Jeruk purut, in Thailand bai makroet. Citrus hystrix komt in heel Zuidoost-Azië voor. Het geurige blad speelt een grote rol in de keuken van Thailand en Laos, waar de plant oorspronkelijk vandaan komt is niet meer te achterhalen. Hij groeit uit tot een boom van zo’n 12 meter hoog met kantige, afgevlakte jonge takken en korte doorns. Het donkergroene blad bestaat uit twee delen.

De vrucht (‘Jeruk lime’) van zo’n 7 centimeter groot wordt in de keuken gebruikt en voor shampoo. De blaadjes zijn bij de toko te koop, soms vers, vaak in gedroogde of bevroren vorm; de laatste behouden hun geur beter dan gedroogde blaadjes.


Bonenburgers met limoenblad en salsa 

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen

 

  • 8 verse blaadjes limoenblad (diepvries, toko)
  • 2 blikken à 400 ml rode kidneybonen
  • 2 cm verse gember, geraspt
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • 1 rode peper, fijngesneden (met zaad is pittig)
  • 1 teen knoflook, uit de pers
  • sap van 2 limoenen
  • 1 ei
  • 50 g bloem

salsa:

  • 2 sjalotten, gepeld en in vliesdunne halve plakjes gesneden
  • 2 handjesvol verse koriander of peterselie, gehakt
  • 30 g pinda’s, grof gehakt
  • 200 ml zoete chilisaus

Vouw de limoenblaadjes dubbel langs de nerf en knip of snijd de nerf eruit; gooi die weg. Knip het blad in zo dun mogelijke reepjes. Spoel de bonen af in een vergiet of zeef en laat ze grondig uitlekken. Doe ze in een keukenmachine met de gember, vissaus, rode peper, knoflook, 2 eetlepels limoensap, het ei en de bloem. Draai tot een dikke puree. Meng daar de reepjes limoenblad door en zet alles minstens 1 uur in de koelkast.

Maak de salsa: meng de sjalot met het resterende limoensap, de groene kruiden, de pinda’s en de chilisaus.

Verhit de olie in een koekenpan. Vorm 8 kleine burgers van het bonenmengsel en bak ze op halfhoog vuur bruin in circa 4 minuten per kant. Serveer met de salsa, desgewenst tussen een broodje.
 

Bij ons leer je de wereld kennen