Vorige pagina

Tamarinde (Tamarindus indica) is een boom uit de familie van de vlinderbloemigen (Fabaceae). De tropische boom kan tot 25 meter hoog worden en komt oorspronkelijk uit Madagascar en Afrika. Al heel lang geleden werd hij naar India gebracht en hij groeit nu in bijna alle tropische gebieden. Hij wordt zowel voor de sier als voor de vruchten gekweekt; er is een variant met gele en een variant met witte bloemen. De vruchten zijn bruingekleurde, tot 20 centimeter lange peulen.

Rond de zaden zit vezelrijke, zure pulp die geweekt wordt. Het extract wordt tot pasta verwerkt en er wordt tamarindesiroop van gemaakt. Ook in Worcestersaus - sinds 1837 - zit tamarinde. 

 

Karbonaadjes met tamarinde en basilicum

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

  • 2 kropjes mini-romanasla of little gem
  • 3 tenen knoflook uit de knijper
  • 2 eetlepels witte of bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 4 varkensribkarbonaadjes
  • 5 eetlepels neutrale olie
  • 3 eetlepels tamarindepasta (pot, toko)
  • 20 blaadjes verse basilicum

Snijd de kropjes mini-romana in de lengte door en daarna dwars in zeer dunne reepjes. Was en droog de sla in de slacentrifuge. Meng de knoflook, suiker, komijn, koriander en zout naar smaak en wrijf er de karbonaadjes mee in. Zet minimaal 15 minuten koel weg.

Verhit koekenpan met de olie. Bak de karbonaadjes 3 minuten per kant. Haal uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Doe tamarinde bij het bakvet en roer goed. Roer er ook het lekvocht van de karbonaadjes door. Doe de basilicumblaadjes in de pan, laat ze slap worden in de saus en haal de pan van het vuur.

Serveer de karbonaadjes op een plukje slareepjes en lepel er wat tamarindesaus met basilicum over.

 

 

 

Bij ons leer je de wereld kennen