Vorige pagina

Het vanillestokje is de peul van een klimmende orchidee, vermoedelijk oorspronkelijk afkomstig uit het oosten van Mexico, Guatemala, Belize en Honduras, waar de smaakstof al vóór de tijd van Columbus bekend was. Er zijn verschillende vanillesoorten - de Hortus heeft een mooie collectie. Vanilla planifolia is de beste. Vanille wordt in zoete gerechten en dranken gebruikt maar is ook in hartige gerechten lekker. Ook in parfum wordt vanille gebruikt.
In de negentiende eeuw werd ontdekt hoe je vanillebloemen met de hand kunt bestuiven. Daardoor kan vanille gekweekt worden in regio’s waar de natuurlijke bestuivers
(gespecialiseerde bijen) afwezig zijn.

Bourbonvanille, die hoog van kwaliteit is, wordt gekweekt op de Comoren, Madagascar en Réunion (vroeger Bourbon). Vanille is door de handbestuiving en het arbeidsintensieve productieproces op één na duurste specerij ter wereld; alleen saffraan is duurder. Meestal is de vanille die we proeven synthetisch nagemaakt, maar de complexe smaak van natuurlijke vanille is nog niet geëvenaard. 

 

Gebakken gamba’s met vanille, haricots verts en chilipeper

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

  • 1 vanillepeul
  • 1 theelepel poedersuiker
  • 1 rode peper, in ringetjes gesneden (met zaad is pittig)
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 1 eetlepel Thaise vissaus
  • 400 g rauwe gepelde gamba’s, ontdooid
  • 300 g verse haricots verts (of kousenband)
  • 4 eetlepels olie
  • garnering: handje vers korianderblad of peterselie

Snijd de vanillepeul in de lengte door en schraap er het merg uit. Meng dat met de suiker, rode peper, knoflook en vissaus door de gamba’s en zet minstens 15 minuten koel weg.

Haal de haricots verts af en snijd ze in stukjes van circa 4 cm. Doe ze met de olie, 5 eetlepels water en zout in een wok. Breng aan de kook, dek af met een deksel en laat 10 minuten garen. Schep tussentijds nog eens om. 

Haal het deksel weg en zet het vuur hoog. Laat al het water verdampen en voeg dan de gemarineerde gamba’s toe. Roerbak kort tot ze hun grijze kleur verloren hebben. Garneer met koriander of peterselie en serveer met rijst.

 
Bij ons leer je de wereld kennen