Vorige pagina

Aardbeien horen tot de rozenfamilie (Rosaceae). De aardbeifamilie telt zo’n 12 soorten, ze groeien in Europa, Azië, Noord-Amerika en Chili. In Nederland komt het osaardbeitje (Fragaria vesca) in het wild voor. Wat u eet is een schijnvrucht: de opgezwollen bloembodem. De eigenlijke vruchtjes van de aardbei zijn de pitjes aan de buitenkant.

Zomer
Voor 4 personen

Deze soep kan ook gemaakt worden met gewone Hollandse aardbeien. En pas op: hij bevat alcohol!

  • 3 velletjes (6 g) gelatine
  • 1 fles Moscato d’Asti of andere zoete mousserende wijn
  • 30 g kristalsuiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • 250 g bosaardbeien of Hollandse aardbeien (geen Spaanse)
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 100 ml slagroom

Week de gelatine 10 minuten in koud water. Verwarm 200 ml van de wijn en los de gelatine en de kristalsuiker erin op. Laat 15 minuten afkoelen en meng dan met de rest van de wijn en het citroensap. Zet afgedekt minstens 2 uur koud weg. 

Laat de kroontjes aan de bosaardbeien zitten en was ze snel en voorzichtig in koud water. Gewone aardbeien hoeven niet gewassen te worden. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd Hollandse in stukjes. Meng met de poedersuiker en zet minstens 1 uur in de koelkast.

Doe de soep in 4 borden en verdeel er de aardbeitjes of aardbeistukjes over. Druppel in elk bord vanaf een lepel een kring van slagroom.

 

Bij ons leer je de wereld kennen