Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Nacht van ontdekkingen

Ga tijdens de Nacht van Ontdekkingen mee op excursie, volg debatten en lezingen, geniet van de acts en de muziek.

Lees meer

Lezing Bomen van Boerhaave

Vlak naast het poortje van het Academiegebouw, als u de Hortus binnenloopt, staat een monumentale ‘Boerhaaveboom’: een grote tulpenboom (Liriodendron), met grappig blad in de vorm van een kattenkop dat ingeknipt lijkt te zijn.
Jan Hengstmengel vertelt over deze en andere ‘Boerhaavebomen’ en hun historie.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Graag aanmelden.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Schermbloemigen VOL

Met botanisch kunstenaar Esmée Winkel neemt u schermbloemigen onder de loep. Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname € 75,-, studenten € 7,50 plus vertoon van een geldige collegekaart. Foto Cunie Sleijpen.

Attentie: deze workshop is vol, u kunt zich niet meer inschrijven.

Lees meer

De Hortus van Wolkers

Maak kennis met de tuin van Jan Wolkers en zijn liefde voor de natuur tijdens een middag in de Hortus botanicus. Geschikt voor volwassen én kinderen.

Lees meer

Weekend van de Wetenschap

Tijdens het eerste weekeind van oktober staan wetenschap en technologie centraal. Met op 5 oktober een workshop wetenschappelijk tekenen voor kinderen, en op zondag een lezing over oerplanten.
Schuif op zaterdag 5 oktober tussen half 2 en half 4 aan, teken mee en laat je uitleggen hoe een wetenschappelijk tekenaar werkt. Leeftijd van 8-12 jaar.
Deelname gratis, u betaalt alleen entree; Museumkaart en Vriendenkaart geldig.

Lees meer

Week van de biologie: mini wetenschapsfestival

Van 30 september t/m 6 oktober is de landelijke Week van de Biologie. Het Verwonderpaspoort organiseert op 5 oktober een gratis mini wetenschapsfestival met korte praatjes en workshops. Kom met uw (klein/buur) kinderen kijken, genieten, verwonderen en leren. Locatie is de Wintertuin. Kids met een Verwonderpaspoort mogen gratis de Hortus in EN mogen drie mensen gratis meenemen! Voor anderen geldt het regulier entree - dus met Museumkaart en Vriendenkaart vrij entree, verder gebruikelijke toegangsprijs.

Lees meer

Lezing Oerplanten

De Wintertuin van de Hortus is vernieuwd en uitgebreid met een extra luchtbrug. Hier vindt u meer informatie over planten die vroeg in de evolutie ontstonden. Een aantal overlevers leeft nu nog. Paleobotanicus Robbert Folmer vertelt hoe ze het doen, en loopt met u langs een aantal oerplanten. Waarom is een kleine afdruk van een plantje vaak informatiever en interessanter dan een heel skelet van een dinosaurus? Wat kunnen we leren van de planten die we aantreffen in de sedimenten van miljoenen jaren geleden?


Lees meer

Zondagwandeling Paddenstoelen

Biologen Hans Adema, Jan Hengstmengel en Joop Kortselius wijzen u de paddenstoelen in de Hortus. Of het nu warm, koud, nat of droog is geweest, paddenstoelen zijn er altijd wel. Loop mee en laat u verrassen.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Aanmelden niet nodig.

Lees meer

Start HOVO cursus Beter met Planten

Deze HOVO cursus op 4 vrijdagochtenden (1, 8, 15 en 22 november) wordt gegeven door Drs. Marisa Bantjes, Leidse Sinoloog en IVN-natuurgids.
Met deze collegereeks wil zij een inleiding geven in de medisch-culturele betekenis van planten in de Chinese cultuur. In de colleges zal aandacht besteed worden aan de gedachten achter de Chinese Traditionele Geneeskunde (TCM), de geschiedenis, culturele achtergronden, boeken en verhalen van de Chinese kruidengeneeskunde en de toepassing van planten in traditionele Chinese geneeswijzen. Ook zal aandacht besteed worden aan de Chinese eetcultuur waarin eten medicijn is, en medicijn eten.
Bij iedere hoorcollege zal, indien mogelijk, ook een korte praktische rondleiding in de Chinese kruidentuin of de kassen van de Hortus worden gekoppeld om de planten of plantenmaterialen die in de hoorcolleges ter sprake komen nader te bekijken en bestuderen.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen: Paddenstoelen VOL

Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname € 75,- , studenten € 7,50 op vertoon van een geldige collegekaart.
Van 10.30-15.00 uur. Uitsluitend op aanmelding.
Attentie deze workshop is vol, u kunt zich niet meer inschrijven.

Lees meer

Herfstcursus botanisch tekenen

Docente Anita Walsmit Sachs. Een botanische tekening of schildering van een plant toont een gedetailleerde en wetenschappelijk verantwoorde weergave van een plant of delen van een plant, met aandacht voor de specifieke kenmerken die de plant van andere onderscheidt. Voor informatie en het cursusprogramma zie de website van Anita Walsmit Sachs; de Hortus heeft geen informatie over of er nog plaatsen zijn op de cursus. Deze cursus is verdeeld over 4 dagen van 10.00 uur tot 15.45 uur. Het onderwerp van deze cursus is het bestuderen van herfstbladeren en vruchten.
Het schilderen van herfstkleuren in de technieken; nat in nat en droge kwast techniek.
Voor deze cursus is enige tekenvaardigheid vereist. Het aantal deelnemers ligt rond de 14 personen. Leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland krijgen € 10.- korting op het cursusbedrag van € 275,- incl. 21% BTW en excl. materiaal.
Beeld: Anita Walsmit Sachs

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen