Vorige pagina

Stoepplantjes project

Zijn de plantjes die nu op de stoep groeien dezelfde soorten als 20 jaar geleden, en zullen het er over twee jaar dezelfde soorten zijn? Help onderzoekers van de Leidse Hortus om die vraag te beantwoorden door een stukje stoep te onderzoeken.

Hoe lang duurt het:
Je hebt zo'n tien minuutjes nodig om een stukje stoep uit te kiezen, en nog eens tien minuten om te onderzoeken wat daar aan plantjes staat. Het hoeft niet, maar het is het leukst als je dat elke maand doet, zolang je zin hebt, en voor steeds hetzelfde stukje stoep. Maar een keer meedoen is ook leuk.
Stoepplantjes bloeien het hele jaar!

Wat heb je nodig:

  • Een draad van twee meter lang - thuis opmeten met een meetlint en precies afknippen - waarmee je buiten een stukje stoep van twee bij twee meter kunt afmeten.
  • Pen en papier om notities en schetsen te maken
  • Een formulier dat je binnenkort hier kunt downloaden

Leuk als je ook foto's kunt maken, je kunt ze delen op facebook of mailen naar educatie@hortus.leidenuniv.nl, zet er als je mailt bij: 'deze stoepplantjesfoto mogen jullie gebruiken', of, wat je vraag erover is.

Stoepplantjes zijn belangrijk
In een  stad van alleen maar steen, zonder groen, wordt het in de zomer erg heet. Regenwater kan niet goed weglopen, insecten vinden er weinig te eten.Het is fijn als mensen tuinen maken maar de wilde plantjes, die vanzelf in de stad groeien, zijn minstens even belangrijk voor de afkoeling en de biodoversiteit. Maar, jammer genoeg vinden de meeste mensen het erg slordig staan, al dat 'onkruid' dat zomaar vanzelf groeit.
Soms staan die wilde plantjes in de weg, maar vaak niet. Dan is het fijn als ze blijven staan.
Als mensen meer van plantjes weten en ze beter bekijken gaan ze ze leuk vinden, denken de mensen van de Hortus. En dan mag er vast meer blijven groeien.
Maar - wat groeit er eigenlijk, is het waar dat daar allerlei beestjes van leven, kunnen die stoepplantjes goed tegen het veranderende klimaat? Heel veel vragen waar jij bij kunt helpen!
Om te beginnen, alle mensen samen hebben heel veel ogen, en die kunnen samen goed kijken wat waar staat. Als iedereen z'n kleine stukje onderzoekt, weten we al gauw van de hele stad en misschien wel van het hele land welke plantjes waar groeien.

Wat nou zou leuk aan stoepplantjes is: je mag ze echt onderzoeken. Het zijn maar 'onkruidjes', dus als je er eens eentje plukt voor een proefje, of je verzamelt zaadjes, is dat prima. Je kunt er allerlei leuke dingen mee doen. Niet in je proefstukje plukken natuurlijk! En, handen wassen achteraf, je weet nooit of er een hondje geplast heeft.

Bij ons leer je de wereld kennen