Vorige pagina

Leidse wetenschappers hebben een nieuw plantengeslacht met twee nieuwe soorten ontdekt bij een potentiële nikkelmijn in Indonesië. Opmerkelijke eigenschap van de planten: ze slaan mangaan op in hun blad.

Bij de Wedabaai op het eiland Halmahera (Noord-Molukken) wilden ondernemers een nieuwe nikkelmijn openen. Maar voordat ze daar toestemming voor konden krijgen, geldt ook in Indonesië de regel: eerst een milieueffectrapprtage. De inventarisatie van de aanwezige flora en fauna leverde een verrassende vondst op.

Compleet nieuw plantengeslacht
Geraadpleegde Leidse onderzoekers identificeerden namelijk niet één, maar twee nieuwe soorten bij de aangetroffen planten. Ze konden ze niet indelen in bestaande plantengeslachten, maar stelden wel vast dat beide nieuwe soorten tot eenzelfde geslacht gerekend moeten worden. Dat nieuwe geslacht kreeg de naam Weda. De soorten zijn gepubliceerd in het Journal of Systematics and Evolution. Eerste auteur is Naturalis-onderzoeker en biologiehoogleraar Peter van Welzen. De aan de Leidse Hortus botanicus verbonden botanisch kunstenaar Esmée Winkel maakte de illustraties van de nieuwe soorten.

Het is een zeldzame ontdekking, vertelt Roderick Bouman, promovendus bij de Hortus botanicus en mede-auteur van de studie. ‘Soms wordt een bestaande groep op basis van DNA-onderzoek opgebroken. Maar het echt ontdekken van een onbekende groep zoals hier het geval was, komt maar erg weinig voor.’

Meer weten? Lees het gehele artikel hier.
Bij ons leer je de wereld kennen