Vorige pagina

Maak uw bezoek bij de Hortus compleet met een gratis wandelboekje, een route langs de kroonjuwelen van de Hortus. Voor kinderen zijn er ook diverse routes. Bij de zomertentoonstellingen verschijnt er ook vaak een wandeling, aangepast aan het thema van de expositie.

Kroonjuwelen van de Hortus: Tropische kassen

Wandel door de kassen en ontdek de tropische kroonjuwelen van de Hortuscollectie. De gids is ook online te lezen. Het boekje is ook in het Engels beschikbaar en online te lezen. 

Bloembollen en andere geofyten

De wandeling neemt u mee naar de Clusiustuin, de bollentuin, langs de bollenkas en Sterrewachttuin.  Ontdek de verscheidenheid aan bijzondere bolgewassen en hun herkomst in de Hortuscollectie.  Beschikbaar in het Nederlands en in het Engels.

Japan en Von Siebold

Philipp Franz Balthasar von Siebold werkte tussen 1823 en 1829 als arts op de Nederlandse handelspost Deshima in Nagasaki, Japan. Hij zond bollen, zaden en levende planten naar de Hortus in Leiden. Er staan nog altijd originele Sieboldplanten in onze tuin. Met deze wandeling loopt u daar langs en maakt u kennis met de betekenis de elementen in de Siebold Gedenktuin. Beschikbaar in het Duits, Engels  en Japans.


Kinderroutes

HortusExpeditie

Je kunt in de tropen rare dingen tegenkomen. Je mag mee op expeditie in de tropen met bioloog Ed. Hij is een bekende onderzoeker die al heel veel nieuwe plantensoorten ontdekt heeft. In deze wandeling ontdek je planten uit de tropen in de tropische kassen van de Leidse Hortus.

Bijenwandeling

Wandel de route langs planten waar graag bijen komen. Je leert onderweg antwoorden op vragen wat planten bijvoorbeeld moeten hebben zodat bijen er op bezoek komen. Deze wandeling is alleen beschikbaar in de zomermaanden.

OverleversRondje

Begin de wandeling in de wintertuin en ontdek planten, die al heel lang bestaan. Leer, hoe planten zich in de loop der tijd aan de omstandigheden hebben aangepast en waarom vleesetende planten overlevers zijn.  

Niet meer in gebruik, wel online beschikbaar

De volgende wandelingen zijn niet meer in boekjesvorm beschikbaar. U kunt er de pdf van bekijken of het boekje online doorbladeren.

Receptenboekje Specerijen 

Bij ons leer je de wereld kennen