Vorige pagina

Vandaag is het eerste college van de najaars-collegereeks. Nieuwsgierige kinderen van tussen de 8-12 jaar leren in vier colleges van alles over oerplanten.

In de Hortus vallen kleurige bloeiende planten het meest op. Daar zijn er zoveel van, dat planten zonder bloemen niet zo in het oog springen. Tijdens deze Museum Jeugd Universiteit colleges ontdek je dat planten zonder bloemen ook fantastisch zijn. Je praat over de alleroudste – groene algen, de eerste landplanten, varens, cycadeeën en coniferen. Voor het gemak noemen we al deze planten samen de oerplanten: planten die ontstaan zijn voordat er bloemplanten waren.
De colleges zullen gaan over de evolutie van de planten zelf, hun interacties met hun omgevingen, en de overlevingsstrategieën die ze hebben ontwikkeld. Ze worden gegeven door vier specialisten vanuit NCB Naturalis en de Hortus op 8 september, 13 oktober, 10 november en 8 december 2019; je schrijft je in voor de hele reeks.

Zondag 8 september 2019
Waar komen de oerplanten vandaan?
14.00-15.00    Robbert Folmer mB

Wetenschappers vermoeden dat de eerste levende cellen al meer dan vier miljard jaar geleden ontstaan zijn. Hoezo ontstonden die dan zomaar? Robbert Folmer vertelt wat we weten, en wat er nog te ontdekken valt. Alle begin is moeilijk, wie lukte het om voor het eerst zonlicht om te zetten in leven?

Zondag 13 oktober 2019
Hoe kwamen de planten aan land?
14.00-15.00    Roderick Bouman mB

Moet je je voorstellen dat de aarde geen beschermende schil van gassen had: alle schadelijke UV zou alle leven op aarde weg bombarderen. Heel veel jaren was dat zo: alleen in zee was leven mogelijk. Tot al die hardwerkende planten zo’n dik jasje aan zuurstof gemaakt hadden - de ozonlaag - dat de eerste wezentjes heel voorzichtig het land op kropen. Wat was daar te beleven en hoe deden ze dat?

Zondag  10 november 2019
Wat hebben varens met onzichtbaarheid te maken?
14.00-15.00    Miguel Fernandez Voortman (onder voorbehoud)

Varens horen tot de eerste planten die op het land konden leven. Wat een wonderlijke planten zijn dat eigenlijk. Vandaag hoor je over springende sporen, tropische varens, het verschil tussen varens en mossen, over boomvarens en over wat mensen dachten over die rare planten die nooit bloeiden.

Zondag 8 december 2019
Waarom veranderen bloemplanten het snelst?
14.00-15.00    dr Vincent Merckx

Bloemplanten zijn e succesvolste plantengroep in de geschiedenis van de aarde. Maar bloemen zijn er niet voor ons plezier: ze dienen om bestuivers te lokken. Maar die bestuivers moeten vervolgens het stuifmeel bij planten van dezelfde soort afleveren, en niet zomaar bij een heel andere plant. Dr. Vincent Merckx van Naturalis pluist met jullie uit waarom er zoveel verschillende bloemen zijn - en er nog steeds nieuwe bij komen.

Voor het hele programma en inschrijving zie  https://www.museumjeugduniversiteit.nl/

Bij ons leer je de wereld kennen