Vorige pagina

Speciaal voor de Vrienden organiseren we elk jaar een Vriendendag. Een bijeenkomst vol kennis en inspiratie en natuurlijk word je bijgepraat over de plannen van de Hortus en de stichting. Dit jaar geeft Aaf Verkade, Adviseur Stadsgrachten en een bekende verschijning in Leiden, een presentatie over het onderwaterleven in de Leidse stadsgrachten.

Op haar met Verkade-albumplaten beplakte bakfiets is Aaf een bekende verschijning in Leiden. Van mei tot en met oktober dobbert haar rode duikboei dagelijks wel ergens in de regio rond, waarbij Aaf (met speciale toestemming) snorkelend het water afspeurt naar bekende en onbekende diersoorten. Haar queeste richt zich de laatste jaren vooral op de voor de biodiversiteit zo schadelijke Amerikaanse rivierkreeften. Hoe krijg je inheemse predatoren - inclusief de mens - zover, dat ze ze lekker gaan vinden? Voor de decennialange enthousiaste coördinatie van ruim een dozijn wijk- en stadsbrede projecten is ze in 2022 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. 

Wist je dat er in de Leidse stadswateren ten minste 26 vissoorten rondzwemmen? Ruim vijftien daarvan, plus Amerikaanse moerasschildpadden, rivierkreeften en de Chinese wolhandkrab, komen ook in en rond de Hortus voor. Hoe helder is het eigenlijk, daar beneden? Aaf Verkade, Adviseur Stadsgrachten, neemt je tijdens haar presentatie 'snorkelend' mee en stelt enkele markante individuen voor. Vragen zijn welkom!

www.onderwaterinleiden.nl

Bij ons leer je de wereld kennen