Vorige pagina

Horticultureel medewerker Jaco Kruizinga vertelt over Amaryllidaceae.

In de Tropische kassen verzorg ik een deel van de plantencollectie. Zoals varens, bekerplanten, Amorphophallus (Penisplant) en orchideeën. Daarnaast verzorg ik de collectie bijzondere bolgewassen in de platte bakken en bollenkasje buiten.

De Hortus is pas enkele jaren geleden begonnen met het opbouwen van de collectie bolgewassen. Om deze groeiende collectie onderdak te bieden, zijn de platte bakken gerenoveerd. En om de bloeiende planten op een leuke manier aan de bezoekers te kunnen tonen, is het bollenkasje gebouwd. Deze kas is alleen al vanwege het ontwerp een echte eyecatcher. Eigenlijk is het hele bollenproject een uit de hand gelopen hobby. Want een aantal collega’s en ikzelf zijn al jaren gefascineerd door bol-en knolgewassen.

Vele vakanties naar o.a. Griekenland, waren groten- deels bestemd om deze planten in het wild te kunnen bewonderen. Onder bolgewassen verstaan wij alle planten die een ongunstige periode als bol, knol of wortelstok ondergronds overleven. Wij kweken dus ook planten die niet tot de traditionele bollen worden gerekend; zoals de Europese orchideeën die tijdens de bloei altijd veel belangstelling trekken. In samenwerking met de ‘Vereniging Orchideeën vermeerdering’ worden deze planten via zaad vermeerderd. Ook wordt er wetenschappelijk onderzoek aan verricht.

Tip van de tuinman

Veel bollen komen uit een klimaat met een lange droge zomer. Probeer ze dus droog te houden in de zomermaanden. En probeer eens iets anders dan het aanbod bij het tuincentrum. Bij gespecialiseerde handelaren zijn heel veel leuke, minder bekende bolgewassen verkrijgbaar.

Bekijk hier een video over de bollencollectie van de Hortus.

 

 

Bij ons leer je de wereld kennen