Vorige pagina

Vanaf 1 juli t/m 31 augustus is de Hortus op de woensdagen ook 's avonds open. Maar wie dacht dat de tuin slechts een paar uur langer open is, heeft het mis. Er valt namelijk veel te beleven! Geniet van onder andere muzikale optredens, ontspan tijdens meditatie- en yogalessen en voed je creatieve geest tijdens spellenavonden. Sluit hierna tijdens avondschemering uw dag af terwijl u zich één voelt met de natuur. Lees hieronder de programmadetails en welke activiteiten een aanmelding vereisen.

Bestel tickets Aanmelden evenementen en activiteiten

De boodschappenmand van Carla  
Oud-hortulana Carla Teune gaat voor u op zoek naar allerlei gewone en bijzondere vruchten en groentes uit verre streken. Luister naar wat ze te vertellen heeft, deel uw eigen verhalen en recepten en proef wat van al dat verse fruit en die bijzondere groente. Met vandaag extra aandacht voor de komkommerfamilie (Cucurbitaceae).
Op inloop van 18:00 – 21:00 uur op 22 juni en 24 augustus.

Baby op het blad 
Groene vakman Theo Teske heeft ook dit jaar de Victoria amazonica weer opgekweekt. Als de bladeren van de reuzenwaterlelie weer groot genoeg zijn, fotograferen we graag de allerjongsten op het blad. Reserveer alvast een plekje voor uw (klein)kind. De activiteit is geschikt voor kindjes tot zes maanden. 
Op 20 juli van 19.00-21.00 uur. Inschrijven is noodzakelijk. 

Meditatielessen
Beleef de Hortus deze zomer op unieke wijze. Ervaar hoe de natuur kan helpen om dichter bij de ware natuur te leven. Maak kennis met verschillende meditatietechnieken die voor meer balans, aarding en plezier zorgen. De meditatielessen worden gegeven door Manasvi. 
Inschrijven is noodzakelijk. Gelieve zelf een yogamatje en/of meditatiekussen mee te nemen.
Van 18.00-19.00 uur op:
1, 8, 15, 22 en 29 juni, meld je hier aan;
6, 13, 20, 27 juli, meld je hier aan;
3, 10, 17, 24 en 31 augustus, meld je hier aan.

Vinyasa Flow lessen 
(For Dutch & English speakers) 
Vinyasa Yoga is een dynamische vorm van yoga. De asana’s (houdingen) worden samen met de ademhaling beoefend. U flowt tijdens de les van de ene naar de andere houding. Er komen staande, balancerende en liggende houdingen voorbij.  
Inschrijven is noodzakelijk. Gelieve zelf een yogamatje mee te nemen. 
Van 18.00-19.00 en van 19:30-20:30 uur op;
1, 8, 15, 22 en 29 juni, meld je hier aan;
6, 13, 20, 27 juli, meld je hier aan;
3, 10, 17, 24 en 31 augustus, meld je hier aan.

English:
Vinyasa Yoga is a dynamic form of yoga. The asanas (postures) are practiced along with the breath. You will flow from one posture to another during the class. Relax during standing, balancing and lying postures.
Registration is required. Please bring your own yoga mat. 
From 6 p.m. to 7 p.m. on;
June 1, 8, 15, 22, 29, sign up here;
July 6, 13, 20, 27, sign up here;
August 3, 10, 17, 24 and 31, sign up here.

Geniet van harpmuziek
Kom genieten van prachtige harpmuziek verzorgd door Maaike de Wijs.   
Van 19:30 – 20:30 uur op:
1 juni, 6 juli en 3 augustus.

Botanisch schetsen: Lotus  
Wandel met Maxime en Hanneke naar de lotussen in de Hortus, ontdek het 'Lotus effect' en maak schetsen van uw waarnemingen. De schetsen worden staand gemaakt; op een rustig plekje kunt u ze in de Hortus of thuis verder uitwerken. Op inloop, eenvoudige tekenmaterialen aanwezig. 
Van 18:00 – 21:00 uur op:
1 juni en 3 augustus (nog onbekend).

Botanisch schetsen: Avondgeurende bloemen 
Wandel met Maxime en Hanneke naar geurige bloemen in de Hortus, maak geurnotities en bestudeer de bloemvorm. De schetsen worden staand gemaakt; op een rustig plekje kunt u ze in de Hortus of thuis verder uitwerken. 
Op 13 juli van 18:00 – 21:00.

Spellenavonden: Test je plantenkennis 
Schuif aan bij de spelletjestafel van Thal en Nuala en speel met uw eigen gezelschap of met andere bezoekers. Steek iets op over planten, steek uw medespelers de loef af maar vooral: heb plezier en geniet van de mooie Hortus. Vanavond extra aandacht voor biomimicry.
Op inloop van 18:00 – 21:00 op:
8 juni, 6 juli en 10 augustus (nog onbekend).

Fotograferen in het voetspoor van Von Siebold 
Het project Tree and Soil van Robert Knoth en Antoinette de Jong laat zien hoe menselijk ingrijpen de natuur veranderde. Na de atoomramp in Fukushima in 2011 fotografeerden en filmden ze vijf jaar het landschap rond het rampgebied. De beelden combineerden ze met historisch materiaal. Het levert een sprookjesachtig verslag op, mooi en treurig tegelijk.  Vanavond vertellen Antoinette de Jong en Robert Knoth u over hun project, en wandelt u langs de Von Siebold gedenktuin.   

Op 15 juni om:
• 18.00-19.00 informatietafel, ontmoet de makers en bekijk het boek, schrijf u in voor lezing en rondleiding;  
• 19.00-19.45 korte lezing en gelegenheid tot vragen stellen;  
• 19.45-20.45 wandeling langs de Japanse tuin en de planten uit Japan.  

Aanmelden verplicht

Verhalenvertellers in de Hortus   
Hoe meer je weet, hoe meer je ziet. Vandaag hoort u meer over planten die op de een of andere manier inspiratiebron zijn geweest voor uitvinders. Vliegtuigverf en wielrenkleding geïnspireerd op lotusblad, klittenband met de kleefkracht van de vruchten van de klis, zwevende zaden die de ideeën van vliegtuigbouwers vleugels gaven. Zoek de vertellers op in de tuin, luister een poosje en wandel zelf weer verder.
Op inloop van 18:00 – 21:00 uur op:
15 juni en 17 augustus.

Tentoonstelling ‘Eating a salad≠murder’ en ‘Poison, Medicine’ 
Een groep studenten doet onderzoek naar het seksleven van de plant en de relatie tussen mens en plant in het dagelijks leven. In de tentoonstelling Eating a salad≠murder’  gaat het over onze relatie met planten en wat het eetbare gedeelte van de plant nu écht betekend voor de plant zelf. En de tentoonstelling ‘Poison, Medicine’ vertelt ons over de tegenstrijdige belangen van mens en plant.
Op 29 juni van 18:00 – 21:00 uur.

Tentoonstelling ‘Play, Decoration’   
Een groep studenten doet onderzoek naar het seksleven van de plant en de relatie tussen mens en plant in het dagelijks leven. In de tentoonstelling Play, Decoration gaat het over de interactie die de mens heeft met planten. Deze tentoonstelling zet u aan het denken over uw eigen relatie met planten.  
Op 27 juli van 18:00 – 21:00 uur.

Tentoonstelling ‘Naming and Other Interactions 
Een groep studenten doet onderzoek naar het seksleven van de plant en de relatie tussen mens en plant in het dagelijks leven. In de tentoonstelling Naming and Other Interactions kijkt men naar de namen van verschillende planten. Waarom heeft een plant een bepaalde naam gekregen, en wat vindt de plant er eigenlijk zelf van? 
Op 31 augustus van 18:00 – 21:00 uur.

Grand café
Elke woensdagavond zijn de tuin en het Hortus Grand Café geopend van 18:00 tot 21:00 uur. Op het terras in de laatst zonnestralen zal het Hortus Grand Café elke woensdagavond een ander ‘gerecht van de dag’ serveren.   

Wij zijn trots op onze regio met een rijk aanbod aan aardappelen, groenten, fruit, vlees, vis en zuivel. Wij nemen onze verantwoordelijkheid om niet alleen lekkere en gezonde maaltijden te maken, maar vooral rekening te houden met de ecologische voetprint. De lokale seizoengebonden ingrediënten leveren wij via de kortste weg als heerlijke maaltijd bij u op het bord. De maaltijden worden dagelijks vers bereid in de keuken van Van der Linde Catering + Evenementen.  

Gerecht van de dag menu:  

Samen met onze chef hebben wij voor u een menu voor de woensdagavond samengesteld. Elke woensdagavond is een keuze uit twee verschillende gerechten van de streekkantine. Een reservering is vereist, verzeker je van een tafel en reserveer hier. Vis/vleesgerecht is 17.75 euro, vegetarisch gerecht is 15.75 euro.

 Deze gerechten worden geserveerd op de volgende data: 1 juni, 22 juni, 13 juli, 3 augustus, 24 augustus:

  • Kabeljauw met ratatouille en krielaardappeltjes
  • Vegetarische groentecurry met zoete aardappel jasmijnrijst

Deze gerechten worden geserveerd op de volgende data: 8 juni, 29 juni, 20 juli, 10 augustus, 31 augustus:

  • Lams tajine met abrikozen en couscous 
  • Vegan rendang met pilavrijst  

Deze gerechten worden geserveerd op de volgende data: 15 juni, 6 juli, 27 juli, 17 augustus:

  • Scholrolletjes met knoflookkruidenboter, bospeen en geroosterde Frieslander kriel    
  • Penne pasta arrabita  
Bij ons leer je de wereld kennen