Geurjaar

Geurjaar

In 2024 staat de Hortus in het teken van geur. Naast extra geurige planten zijn er het hele jaar door speciale activiteiten, zoals een wintergeurenwandeling, workshops parfum maken, een geurende Midzomernacht en een geurspeurtocht voor kinderen. Ook het assortiment van de Hortusshop en het menu van het Hortus Grand Café zal extra geurig zijn. Voor een aantal activiteiten is vooraf aanmelden verplicht.

Geurige planten

Het hele jaar valt er in de tuin en kassen van de Hortus van alles te ruiken. Voor veel planten is geur belangrijk. Door geur worden insecten aangetrokken, die nodig zijn voor de voortplanting. Bij de mens prikkelen geuren de zintuigen. Ze kunnen herinneringen opwekken, stimuleren of ontspannen. In de natuur heeft elk seizoen en elke plek zijn eigen geuren. We dagen je uit op ontdekkingstocht te gaan met je neus. Ons tuinteam plantte geurige voorjaarsbloeiers en zet extra geurige planten in kuipen waar je zonder te bukken aan kunt ruiken.

De zeldzaamste geuren van de wereld

Bijzondere ruikers zijn de heerlijk geurende en zeer zeldzame Stephanostema stenocarpum en Jasminum azoricum. Beide planten zijn in het wild bijna uitgestorven, maar doen het goed in de Hortus. Hierdoor heb je de kans deze zeldzame geuren te komen ruiken. De Stephanostema stenocarpum bloeit en geurt het hele jaar.

Nieuw tuindeel

Eind mei openen we een nieuw tuindeel. Deze Mediterrane tuin krijgt specifiek mediterrane beplanting zoals cipressen, olijven en kruiden als lavendel. Met deze waterzuinige tuin laten we je niet alleen ervaren wat een klimaatbestendige tuin inhoudt, maar ook hoe het in de Mediterranée ruikt.

Voorjaarsgeuren

De meest opvallend geurende planten in de Hortus kan je wandelend vinden met behulp van de speciale Geurplattegrond, voor elk seizoen een. Daarnaast zijn er verschillende begeleide wandelingen, zoals Wintergeuren (11 februari) en Voorjaarsgeuren (10 maart). De Proeverijwandeling Romeinse kruiden is een goede manier om de nieuwe mediterrane tuin te leren kennen. De invloed van geur op het werk van de imker wordt duidelijk tijdens De Hortusimker vertelt en de Open imkerijdagen (13 en 14 juli).

Levensechte bloemen van papier

Van medio april tot begin november kunnen kinderen een Geurspeurtocht doen (gratis verkrijgbaar bij de kassa). Ook de Hortus Jeugd Universiteit en de Jeugdvriendenclub besteden aandacht aan geur. Kinderen en volwassenen kunnen leren hoe je een geheel persoonlijke, natuurlijke parfum maakt in de Workshop parfum maken. Tijdens de Workshop papieren bloemen van Stine Berg Evensen creër je een levensechte bloem in 3D (dagworkshop 30 juni).

Midzomernacht

Op 21 juni vieren we de Midzomernacht. Tijdens deze langste dag van het jaar kan van 19:30 uur tot middernacht genoten worden van muziek, voorstellingen, kunst, wetenschap en bloemen die alleen ’s avonds volop geuren. De kaartverkoop voor de Midzomernacht 2024 start medio mei. Houd de agenda en de nieuwsbrief in de gaten om op de hoogte te blijven van de ticketverkoop.

Kies een taal