Voor studenten

Voor studenten

Even bijtanken in een van onze mooie tuinen of met een studieboek in de schaduw aan de Singel? Je bent welkom! Als student krijg je korting. Ook bieden we verschillende (meeloop)stages. De Hortus is onderdeel van Universiteit Leiden en betrokken bij meerdere cursussen en onderzoeken. Studenten van Universiteit Leiden hebben gratis entree.

Met korting naar de Hortus

Even bijtanken in een van onze mooie tuinen of met een studieboek in de schaduw aan de Singel? Of meedoen met een van onze activiteiten? Je bent welkom! Als student krijg je korting op een bezoek aan de Hortus botanicus Leiden. Als student van de Universiteit Leiden krijg je op vertoon van je LU-card gratis entree. Als student van een andere universiteit, of als mbo- of hbo-student betaal je 3,50 euro entree, in plaats van de standaardprijs van 9 euro. 

Stages

Bekijk de vacaturepagina voor onze stagemogelijkheden.

Naar de vacaturepagina

Universiteit Leiden

De Hortus onder de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, waar ook biologie onder valt. We werken ook samen met onderzoekers uit andere faculteiten zoals met het Scaliger Instituut op het gebied van de botanie in het algemeen en de vroege geschiedenis van de Hortus in het bijzonder, of met de faculteit Archeologie voor het determineren van gevonden plantenresten.

De Hortus is betrokken bij meerdere cursussen op BSc en MSc niveau. Al in het eerste jaar van de opleiding biologie bezoeken studenten de tuin en komen ze in aanraking met onze collectie. Bij een aantal specialisatiecursussen vinden colleges in de Hortus plaats, met soms aansluitend praktisch werk. Specifiek willen we hier de MSc cursus Plant Families of the Tropics, Field Methods & Biodiversity en de Hortus summerschool noemen.

Plant Families of the Tropics

Ieder jaar leren Nederlandse en internationale studenten tropische plantenfamilies te herkennen en te onderscheiden tijdens de cursus Plant Families of the Tropics. Gedurende drie weken in januari worden studenten en andere belangstellenden volledig ondergedompeld in de verschillende kenmerken van tropische plantenfamilies aan de hand van verse planten en herbariummateriaal. Door middel van lezingen, uitgebreide practica en excursies naar verschillende botanische instituten in Nederland leren deelnemers meer dan veertig tropische plantenfamilies te identificeren op basis van generatieve (bloem en vrucht) en vegetatieve (blad en schors) kenmerken. Bovendien leer je zowel identificatiesleutels in traditionele floras, als interactieve online sleutels te gebruiken. 

Tijdens de practica kunnen deelnemers levend, herbarium- en alcoholgeconserveerd materiaal onderzoeken, en tijdens excursies naar de tropische kassen van de Hortus in Amsterdam, Leiden, Utrecht en Burger's Bush wordt speciale aandacht besteed aan verzameltechnieken, biogeografie en veldkenmerken. Heb je interesse om mee te doen met deze cursus? Registreren kan via de website van de Universiteit Leiden. Zoek op 'Plant Families of the Tropics'.

Summerschool

Ben je geïnteresseerd in de planten, mossen en korstmossen die in de stad te vinden zijn? En lijkt het je leuk om mee te denken over hoe we de tolerantie voor dit ongepland groen in de stad kunnen versterken? In de zomer verzorgt de Hortus een ‘summerschool’ voor honoursstudenten. Gedurende drie weken word je ondergedompeld in de natuur die in de stad te vinden is en denk je mee over hoe we meer interesse, waardering en betrokkenheid voor deze stadsnatuur kunnen genereren. De summerschool sluit nauw aan op onze onderzoeksprojecten ‘stoepplantjes’ en ‘verborgen stadsnatuur’ (mossen en korstmossen). Met een groep betrokken medestudenten ga je aan de slag om meer over het nut van stadsnatuur te leren en krijg je lessen en workshops van onze onderzoekers en collega's. Aan het einde van de cursus organiseren jullie samen een Science Café, waar je je nieuwe opgedane kennis presenteert aan het publiek van de Hortus. De summerschool is open voor studenten van alle studierichtingen. 

Meer informatie en inschrijfmogelijkheden vind je in de studiegids.

Onze lopende onderzoeken

Kies een taal