Vorige pagina

150.000 bezoekers voor de Hortus botanicus Leiden

Op 3 augustus 2023, rond het middaguur, ontving de Hortus zijn 150 duizendste bezoeker van 2023: Annemarie Hoogeboom, die samen het haar man voor het eerst de Hortus bezoekt. Toevallig is haar man op maar een paar honderd meter van de Hortus geboren! Zo'n mijlpaal is natuurlijk een mooi begin aan het bezoek, en voor ons een moment waar we trots op zijn.

Lees meer

Werkzaamheden ‘Rondje Sterrewacht’ van start

De werkzaamheden om het Rondje Sterrewacht zijn begonnen: op 22 mei 2023 zijn de eerste sloopwerkzaamheden aan de brug uitgevoerd. Hortusprefect Paul Keßler beklom een graafmachine om een symbolisch startschot te geven aan het project.

Lees meer

Indonesische ‘koffieplant’ vernoemd naar Hortusprefect Paul Keßler

Onderzoek naar Aziatisch planten is zijn levenswerk. Daar komt nu een kroon bovenop: een plant uit de koffiefamilie met zijn naam. Paul Kessler is LUF-bijzonder hoogleraar Botanische tuinen en botanie van zuidoost Azië en als wetenschappelijk directeur verbonden aan de Hortus botanicus. ‘Geheel onverwacht krijg je 30 jaar later resultaat van je werk te zien. Dat vind ik echt heel bijzonder.’

Lees meer

Pop-up café in de Oranjerie in april en mei

Vanaf Goede Vrijdag tot en met Pinksteren kun je tijdens je bezoek aan de Hortus genieten van een take-away hapje of drankje bij het pop-up café in de Oranjerie. Neem je kopje koffie mee de tuin in of strijk neer op het terras van de Oranjerie. Het pop-up café is dagelijks geopend van 10:00 tot 16:00 uur.

Lees meer

Amorphophallus gigas uitgebloeid

Beide exemplaren van Amorphophallus gigas, die afgelopen week in bloei te bewonderen waren, zijn uitgebloeid. De stank is vervlogen, de kelken verwelkt en de bloeikolven hangen slap. Beide bloeiwijzes zijn bestoven en het geproduceerde stuifmeel is verzameld en opgeslagen. Nu is het wachten tot er zaden aan de kelken verschijnen.

Lees meer

Amorphophallus gigas bloeit in de Leidse Hortus

Voor het derde jaar op rij bloeit er een Reuzenamorphophallus in de Leidse Hortus. Dit keer gaat het om de soort Amorphophallus gigas, die qua formaat en verschijning tussen A. titanum en A. decus-silvae valt. Niet één, maar twee exemplaren staan op dit moment tegelijkertijd in de knop. Bijzonder aan deze bloei is dat A. gigas nog nooit eerder gebloeid heeft in de Leidse Hortus. Bovendien is het de eerste keer dat deze soort bloeit in Nederland.

Lees meer

Wetenschap in de Hortus: lissenfamilie gesampled

Sandra Irmisch, onderzoeker bij het Institute of Biology Leiden (IBL), is benieuwd naar de werkzame stoffen die in de knollen van leden van de lissenfamilie (Iridaceae) verstopt zitten. Zo zit er in de knollen van de Crocosmia de verbinding montbretine A (MbA), wat gebruikt wordt in de behandeling van diabetes type 2. Afgelopen maand heeft Sandra samples genomen van andere leden van de lissenfamilie binnen onze collectie, om te kijken of het antidiabetische MbA ook in andere andere soorten voorkomt.

Lees meer

Tentoonstelling ‘Geworteld in water’ te zien bij Leidse Hortus

Van 1 februari t/m 28 april 2023 is in de 'etalageruit' rondom de entree van de Hortus botanicus Leiden een vrolijke en inspirerende tentoonstelling te bewonderen van allerlei creatieve houders om avocadopitten in te kweken. Eerder was de tentoonstelling te zien in Arboretum Kalmthout in België, de Leidse Hortus mag de tentoonstelling belangeloos lenen.

Lees meer

Wetenschap in de Hortus: zonnedauw

Op de loopbrug in de Wintertuin van de Hortus kun je allerlei soorten zonnedauw bekijken: een vleesetend plantje dat insecten vangt en verteerd met zijn plakkerige klierharen. Sinds september 2022 is de Hortus een student rijker die onderzoek doet naar deze interessante plantengroep, student plantenwetenschappen Dieder de Frens. Want het ene klierhaartje is het andere niet! In deze blogpost duikt Dieder het verre verleden in om de voorouders van de zonnedauw zoals we die nu kennen, beter te leren begrijpen.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen