Vorige pagina

Amorphophallus gigas uitgebloeid

Beide exemplaren van Amorphophallus gigas, die afgelopen week in bloei te bewonderen waren, zijn uitgebloeid. De stank is vervlogen, de kelken verwelkt en de bloeikolven hangen slap. Beide bloeiwijzes zijn bestoven en het geproduceerde stuifmeel is verzameld en opgeslagen. Nu is het wachten tot er zaden aan de kelken verschijnen.

Lees meer

Amorphophallus gigas bloeit in de Leidse Hortus

Voor het derde jaar op rij bloeit er een Reuzenamorphophallus in de Leidse Hortus. Dit keer gaat het om de soort Amorphophallus gigas, die qua formaat en verschijning tussen A. titanum en A. decus-silvae valt. Niet één, maar twee exemplaren staan op dit moment tegelijkertijd in de knop. Bijzonder aan deze bloei is dat A. gigas nog nooit eerder gebloeid heeft in de Leidse Hortus. Bovendien is het de eerste keer dat deze soort bloeit in Nederland.

Lees meer

Wetenschap in de Hortus: lissenfamilie gesampled

Sandra Irmisch, onderzoeker bij het Institute of Biology Leiden (IBL), is benieuwd naar de werkzame stoffen die in de knollen van leden van de lissenfamilie (Iridaceae) verstopt zitten. Zo zit er in de knollen van de Crocosmia de verbinding montbretine A (MbA), wat gebruikt wordt in de behandeling van diabetes type 2. Afgelopen maand heeft Sandra samples genomen van andere leden van de lissenfamilie binnen onze collectie, om te kijken of het antidiabetische MbA ook in andere andere soorten voorkomt.

Lees meer

Tentoonstelling ‘Geworteld in water’ te zien bij Leidse Hortus

Van 1 februari t/m 28 april 2023 is in de 'etalageruit' rondom de entree van de Hortus botanicus Leiden een vrolijke en inspirerende tentoonstelling te bewonderen van allerlei creatieve houders om avocadopitten in te kweken. Eerder was de tentoonstelling te zien in Arboretum Kalmthout in België, de Leidse Hortus mag de tentoonstelling belangeloos lenen.

Lees meer

Wetenschap in de Hortus: zonnedauw

Op de loopbrug in de Wintertuin van de Hortus kun je allerlei soorten zonnedauw bekijken: een vleesetend plantje dat insecten vangt en verteerd met zijn plakkerige klierharen. Sinds september 2022 is de Hortus een student rijker die onderzoek doet naar deze interessante plantengroep, student plantenwetenschappen Dieder de Frens. Want het ene klierhaartje is het andere niet! In deze blogpost duikt Dieder het verre verleden in om de voorouders van de zonnedauw zoals we die nu kennen, beter te leren begrijpen.

Lees meer

Roderick Bouman gepromoveerd op Phyllanthus

Afgelopen dinsdag 6 december heeft onze collectiebeheerder Roderick Bouman zijn proefschrift 'Systematics, biogeography and bioactivity of the genus Phyllanthus L. and related genera of tribe Phyllantheae (Phyllanthaceae)' succesvol verdedigd in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Daarmee komt zijn promotieonderzoek aan de Hortus botanicus in Leiden en Naturalis Biodiversity Center, dat hij in 2015 startte, tot een langverwacht einde.

Lees meer

Wetenschap in de Hortus: korstmosparasiet

Dit najaar ging promovendus Tim Claerhout aan de slag met zijn onderzoek naar korstmossen, in het kader van het HiddenBiodiversity project. 'Verborgen stadsnatuur' is een categorie waaronder korstmossen zich zeker kunnen scharen. Korstmossen vind je overal, maar er gaat niet veel aandacht naar uit. Daar willen wij verandering in brengen. Daarom laten wij graag Tim aan het woord om ons meer te leren over deze interessante organismen. Vandaag heeft Tim het over een nog obscuurder organisme: de korstmosparasiet Illosporiopsis christiansenii.

Lees meer

Knutselfrutsel: natuurmaskers

Afgelopen jaar hebben de leden van de Jeugdvriendenclub veel natuuravonturen beleefd. Zo hebben de kinderen oeroude fossielen bewonderd, happende vleeseters bestudeerd, spannende speurtochten gedaan en gigabomen onderzocht. Ook zijn ze aan de slag gegaan met botanisch vormgegeven, zijn ze op paddenstoelenjacht geweest, hebben ze een slootjessafari gedaan en Japanse tekens geschreven. Kortom, het was een mooi jaar vol groene verwondering en beleving!

Lees meer

Wetenschap in de Hortus: cycassen gesampled

Op de eerste verdieping van de Wintertuin, de grote, glazen kas waar je de Hortus binnenkomt, kun je verschillende soorten palmvarens (Cycadales) bewonderen. Ze zijn te herkennen aan hun dikke, ruwe stammen en geveerde bladeren met scherpe puntjes. Ze zijn niet alleen bijzonder om te zien, ze hebben ook een unieke eigenschap. Ze kunnen namelijk samenwerkingen aangaan met zogeheten cyanobacteriën om aan hun voedingsstoffen te komen. Dat ze die samenwerking (symbiose) aan kunnen gaan is bekend, maar hoe die interactie precies werkt weten we nog niet.

Lees meer

Hortus vraagt vergunning aan voor ‘rondje Sterrewacht’

In de afgelopen week is er berichtgeving in de media verschenen over een door de Hortus aangevraagde vergunning voor het creëren van een rondloop tussen de Sterrewachttuin en de Hortus. Wij hebben begrip voor de door de buurt geuite zorgen en voorzien graag van de juiste informatie omtrent dit project.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen