De Joke ’t Hart Prijs wil jonge kunstenaars stimuleren in het verbinden van groen en kunst. De culturele installaties zijn te zien, te horen of te bewonderen in een botanische tuin of arboretum. Ze verbeelden en verbinden de (on)zichtbare wereld van planten, hebben educatieve waarde of dragen bij aan de vergroting van de kennis over planten bij de bezoekers en zijn verrassend en speels. De jury, bestaande uit de directeuren van alle aangesloten botanische tuinen, kiest elk jaar een winnaar. De prijs bestaat uit een wisselbokaal voor de winnende tuin en een geldbedrag van € 500,- voor de kunstenaar.
Wie
Giulio Patuzzi (MA) studeerde elektronische muziek aan het ‘Cesare Pollini’ conservatorium in Padua. Tijdens een kort verblijf in Nederland, waar zijn vriendin stage liep in de Hortus, werd hem gevraagd een soundscape te maken. Hij stelde een geluidsbibliotheek samen met vogelzang, insectengezoem, wind, water, regen, tuinactiviteiten, kenmerkende geluiden op verschillende tijden van de dag. Met die geluiden bouwde hij het 'verhaal' van de Hortus.
Reizen op je stoel
Wie de Leidse Hortus kent, wordt door het geluid meteen in gedachten naar de tuin getransporteerd. We wilde met de soundscape ouderen die niet meer naar de tuin kunnen komen, helpen om mooie herinneringen op te halen. Het was voor het eerst dat de Hortus opdracht gaf een soundscape te maken. Het is een kunstvorm met toekomst: je kunt er een binnententoonstelling mee verlevendigen, een klas voorbereiden op een bezoek, toehoorders van een lezing vooraf in Hortus-sferen brengen. En natuurlijk kan iedereen op z'n eigen (werk)plek heerlijk ontspannen met zo'n reisje op je stoel naar de tuin. Juist de combinatie van bekende achtergrondgeluiden die je normaal niet bewust opmerkt en de fijne natuurgeluiden, tot een geluidsverhaal gecombineerd in een zorgvuldige compositie, transporteren je razendsnel in gedachten naar de tuin.
Over de Joke 't Hart prijs
De Joke ’t Hart Prijs wordt aangevraagd door een botanische tuin. Het is de vijfde keer dat de prijs wordt uitgereikt. In 2019 ging de prijs naar Nienke Beets van de Leidse Hortus; in 2020/21 naar kunstenaarsduo Hart van Veen voor het werk ‘Draaiing’ in de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht. De editie 2022 werd gewonnen door ‘ARquatic’, op aanvraag van Pinetum Blijdenstein. In 2023 ging de prijs naar de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, voor een tentoonstelling van botanische kunst. De prijs is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen.