Meer dan 200 jaar geleden werd een 18e-eeuws herbarium vol gedroogde planten, mysterieuze namen en sierlijke urnen geveild en kwam het terecht in Den Haag. Eeuwenlang bleef de herkomst van deze bijzondere collectie onbekend – tot nu.
Dankzij nauwkeurig speurwerk van Aleid Offerhaus, onderzoeker bij Naturalis en de Universiteit Leiden, is ontdekt dat het zogeheten d’Oignies-herbarium werd samengesteld door Jacobus Ligtvoet, voormalig tuinman van de Hortus botanicus Leiden.
Ligtvoet, die van 1702 tot 1752 in de Hortus werkte, eerst als tuinman en later als hortulanus, verzamelde maar liefst 796 gedroogde planten. Opvallend is het grote aantal exotische soorten en niet-medicinale Nederlandse planten in het herbarium. Het herbarium bevat onder andere gedroogde exemplaren van ronde en kleine zonnedauw, een aasbloem, gele plomp, een takje met bladeren van de tulpenboom, maar ook grassen, wieren, varens en meer, waaronder soorten afkomstig uit Zuid-Afrika.
Deze collectie is niet alleen een wetenschappelijke schat, maar ook een fascinerend tijdsdocument dat inzicht geeft in hoe botanisch onderzoek in de 18e eeuw werd uitgevoerd. Dankzij het onderzoek van Aleid Offerhaus is deze bijzondere vondst nu verbonden met de rijke geschiedenis van de Hortus. Deze ontdekking werpt nieuw licht op de rol van de Hortus in het bewaren en delen van botanische kennis – een traditie die we met trots voortzetten.
Het volledige artikel is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Botany Letters. Lees het abstract of de volledige tekst (betaald) via onderstaande knop.
Lees verder