Botanisch stoepkrijten geeft stoepplantjes een naam
PERSBERICHT 11 mei 2020 - In Frankrijk en Engeland is het al een rage: met stoepkrijt de namen bij onkruid op de stoep schrijven. Deze ‘stoepplantjes’ zijn van belang voor de biodiversiteit in de stad en helpen mee de verstedelijkte omgeving te koelen. Door ze van een naam te voorzien helpen plantenliefhebbers anderen om de wilde planten gemakkelijker te herkennen en er meer plezier aan te beleven.
Sinds een aantal jaar spuiten gemeenten geen gif meer. Onkruid wordt weggeborsteld of met heet water weggespoten waar het in de weg staat. Er blijft daardoor meer onkruid staan op plekken waar het niet in de weg staat. Mensen zijn gewend dat onkruid slordig is en storen zich eraan. Het project Stoepplantjes, dat gestart is in de Hortus botanicus Leiden, wil meer waardering kweken voor de wilde planten op de stoep. Die zijn nuttig: ze helpen de stad te verkoelen, ze bieden voedsel voor bestuivers en vogels en dragen bij aan de biodiversiteit. Je ziet andere soorten dan een aantal jaar geleden: de nieuwe stoepplantjes zijn goed bestand tegen klimaatsveranderingen. Je mag ze plukken en er van alles mee doen; dat maakt de planten ook voor kinderen interessant.
Het botanisch stoepkrijten, met stoepkrijt de naam bij plantjes schrijven, is een geweldige manier om passanten op de planten te wijzen en om wandelaars op een leuke manier plantennamen te leren kennen. Nu iedereen nog veel rond het eigen huis actief is vanwege Corona, biedt het plantenkenners de mogelijkheid anderen te helpen, het geeft passanten een interessante nieuwe kijk op hun eigen omgeving en het helpt kinderen om plezier te krijgen in planten.
Plantenkenners, ga met stoepkrijt aan de slag, schrijf met stoepkrijt de naam bij stoepplantjes - de Nederlandse of wetenschappelijke. Voeg waar mogelijk #stoepplantjes toe zodat mensen weten waar ze meer kunnen vinden. Een regenbui is voldoende om alles weer uit te wissen.
Allen die meedoen, kijkers en schrijvers, deel foto's met de plant, naam en hashtag op de sociale media om meer mensen te stimuleren mee te doen.
----EINDE BERICHT----
Noot voor de redactie (niet voor publicatie): Voor meer informatie en extra beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Mathilde Simons van de afdeling PR & Communicatie, communicatie@hortus.leidenuniv.nl of T. +31 071-527 1933.