Volop herfst- en winteractiviteiten in de Hortus in Leiden

18 september 2023 - Komende herfst en winter is er weer van alles te zien en te beleven in de Hortus botanicus Leiden. Zo organiseert de oudste botanische tuin van Nederland verschillende rondleidingen om de bonte herfstkleuren en het vallende blad te beleven en de frisse herfst- en winterlucht in te ademen. Ook is er een fotopresentatie over fluorescerende planten en een stekjesruilmiddag, en zijn er workshops botanisch schetsen, wetenschappelijk tekenen en botanische microscopie. Voor kinderen is er een Kinderboekenfeest op 15 oktober. Meer informatie en aanmelden staat op hortusleiden.nl. De Hortus is in de herfst en winter (21 september t/m 20 maart) dagelijks open van 10 tot 17 uur.

Fluorescerende planten
Van 30 oktober tot en met 10 maart staan in de tuin foto’s waarop te zien is hoe planten fluoresceren onder blacklight. Planten produceren door fotosynthese glucose, een suiker waarmee ze zich voeden en waardoor ze groeien. Een deel van die energie stralen planten uit in de vorm van infrarood licht. Door middel van fotografie bracht Hoofd Horticultuur van de Hortus Rogier van Vugt dit bijzondere fenomeen in beeld. (Gratis bij een bezoek aan de Hortus.)

Stekjesruilmiddag
Tijdens de stekjesruilmiddag is het mogelijk om je plantenfamilie uit te breiden en een ander blij te maken met een stekje. Ook is het dé gelegenheid om plantentips uit te wisselen. Het meenemen van een stekje is niet verplicht. Er is een aantal stekjes uit de Hortus aanwezig en Hortus-experts staan klaar om stektips te geven. (14 november van 14-16 uur. Gratis bij een bezoek aan de Hortus. Aanmelden niet nodig.)

Workshop Botanisch schetsen
In de workshop Botanisch schetsen wandel je met met een schetsboekje en potlood door de tuin en kassen. Luister naar wat er precies te zien is en maak getekende notities van de knoppen en takken. (8 oktober, 12 november, 10 december, 11 februari en 10 maart van 10.30-11.30 uur. Kosten: € 4 plus Hortusentree. Vooraf aanmelden via hortusleiden.nl)

Workshop Botanische microscopie
Tijdens de workshop Botanische microscopie maken deelnemers microscopische preparaten van gevonden takjes, bladeren en hout van vier bijzondere bomen uit de tuin: de Ginkgo biloba, witte paardenkastanje, treurbeuk en de Libanoneik. Met de telefoon fotograferen ze de bijzondere beelden die ze door de microscoop zien. (12 november, 10 december, 11 februari en 10 maart van 14-16 uur. Kosten: € 15 plus Hortusentree. Vooraf aanmelden via hortusleiden.nl)

Workshop Wetenschappelijk tekenen
Ondanks de opkomst van de fotografie zijn wetenschappelijke illustraties nog altijd belangrijk. In de workshop Wetenschappelijk tekenen door Esmée Winkel, wetenschappelijk illustrator bij Naturalis, leer je de beginselen van het wetenschappelijk illustreren. (13 oktober, 14 oktober, 8 maart, 9 maart van 10.30-16.00 uur. Kosten € 75 plus Hortusentree, inclusief tekenmateriaal. Vooraf aanmelden via hortusleiden.nl)

Kinderboekenfeest
Tijdens de Kinderboekenweek organiseert de Hortus in de overdekte Wintertuin een Kinderboekenfeest met een voorlezen, tekenen en meer. (15 oktober van 11-15 uur. Gratis bij een bezoek aan de Hortus. Aanmelden niet nodig.)

De Hortusimker vertelt
Tijdens een wandeling door de tuin vertelt de Hortusimker over zijn werkzaamheden. Elk deel van het jaar is de natuur anders. De bijen volgen de seizoenen en de imker volgt de bijen. (5 november en 4 februari van 14-15 uur. Kosten: € 4 plus Hortusentree. Vooraf aanmelden via hortusleiden.nl)

Zondagwandelingen Paddenstoelen, Wintersmaken en Bomen
Op 8 oktober neemt de Hortusrondleider bezoekers mee langs de paddenstoelen in de tuin. Op 12 november leidt de wandeling langs de planten die voor onze specifieke wintersmaken zorgen. Op 10 december en 14 januari staat de wandeling in het teken van bomen. (11-12 uur. Kosten: € 4 plus Hortusentree. Vooraf aanmelden via hortusleiden.nl)

Winter Wonderdagen
Tijdens de Winter Wonderdagen (9 tot en met 17 december) is de Hortus tot 18.00 uur open om de tuin in het donker te kunnen ervaren. Naast een speciale lichtkunstpresentatie is er om 17.30 en 18.00 uur een magische UV-licht excursie langs lichtgevende planten. Op 9, 13 en 16 december kunnen bezoekers van 16.30-17.30 uur mee zaklampvissen met adviseur stadsgrachten Aaf Verkade. (Kosten Winter Wonderdag € 8 plus Hortusentree. Vooraf aanmelden via hortusleiden.nl)

Instapexcursie herfst en winter
Voor mensen voor wie de Hortus helemaal nieuw is zijn er deze herfst en winter speciale instapexcursies. Tijdens deze wandelingen kom je meer te weten over de geschiedenis van de oudste botanische tuin van Nederland en de wereld van planten en bomen. Ontdek de bijzondere bloeiers van het seizoen, en zie de topstukken en de fotogeniekste plekjes van de Hortus. (Iedere zaterdag van 10.30-11.30 uur. Kosten: € 4 plus Hortusentree. Aanmelden via hortusleiden.nl)

Rondleiding over de bomen van Von Siebold
In de maand van de Geschiedenis geeft oud-hortulana Carla Teune een rondleiding in de Hortus langs de bomen en planten die Philipp Franz von Siebold naar onze streken bracht. Von Siebold is een negentiende-eeuwse arts die bekend werd door zijn verzamelingen op het gebied van de Japanse flora en fauna. (22 en 29 oktober van 15-16 uur. Kosten: € 4 plus Hortusentree. Vooraf aanmelden via hortusleiden.nl)

----EINDE BERICHT----

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): Voor meer informatie en extra beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Mathilde Simons van de afdeling PR & Communicatie, communicatie@hortus.leidenuniv.nl of T. +31 071-527 1933.

Download beeldmateriaal
1420

Kies een taal