Vlinders

Vlinders

Buiten genieten bezoekers van het samenspel tussen bloemen en insecten, binnen in de Tropische Kassen is daar weinig van te zien. De Victoriakas is een uitzondering. Op de rand van de kas, op een rustig plekje bij de cacaoplant, staat een heuse poppenkast. Hier eten rupsen van de uilvlinder (Caligo eurilochus) van bananenbladen, altijd volop aanwezig in de kassen, tot het tijd wordt om te verpoppen.

In 2014 is de Hortus voorzichtig begonnen met het kweken van enkele vlindersoorten. Inmiddels blijkt dat de uilvlinder het het beste doet in de kassen. Kasmedewerker Theo Teske en vrijwilliger Hans verzamelen de eitjes en jonge rupsen, plaatsen de poppen op een veilig plekje in de poppenkast en laten de vlinders vrij als ze ‘uitgeslopen’ zijn, als ze de pop verlaten hebben.

Benieuwd naar de levenscyclus van deze vlindersoort? In onderstaande video zijn alle stadia in beeld gebracht, van ei tot vlinder:

De vlinders die het best geschikt zijn voor het leven in de kassen krijgen de meeste nakomelingen, en zo zijn de vlinders van eigen kweek steeds geschikter geworden: ze zijn rustig en blijven niet tegen het vochtige glas fladderen. De eigen kweek is duurzaam en diervriendelijk, het is niet nodig nieuwe poppen bij te bestellen.

Als er onverhoopt eens een ziekte onder de vlinders is, springen de collega’s uit Blijdorp bij, waar vele vlinders te bewonderen zijn in de Mangrovehal.

Voor de Hortus zijn vlinders altijd bijzaak; de planten staan centraal.

Wist je dat?

• Net als alle insecten hebben uilvlinders zes pootjes. Maar ze gebruiken er maar vier om mee te lopen en zich vast te houden. De twee korte voorpootjes lijken net borsteltjes, daar maken de vlinders hun kop en ogen mee schoon.
• Uilvlinders zijn familie van onze Nederlandse zandoogjes; de familie Satyridae.
• Uilvlinders leggen eitjes op de bladeren van de bananenplant.
• De periode van ei tot vlinder duurt ongeveer 25 weken.
• De kascollega’s verzamelen de poppen, ze kunnen veilig uitkomen in een kas van gaas, de poppenkast.
• Uilvlinders komen soms een beetje dreigend op je af, ze verdedigen hun territorium. Maar ze kunnen mensen geen kwaad doen: ze hebben alleen een roltong, waarmee ze nectar opzuigen.
• Oorspronkelijk komen uilvlinders voor in de jungle bij de Amazone-rivier, maar tegenwoordig leven ze ook in andere in tropische bossen, bijvoorbeeld in Venezuela en de vlinders zijn zelfs gezien in Mexico.
• De uilvlinders drinken sappen die ze uit rottend fruit zuigen, dat van bananen vinden ze het lekkerst.

Kies een taal