Vorige pagina

Stoepplantjes, wat zijn dat?

Sinds januari 2021 is Nienke PhD kandidaat bij de Hortus botanicus en vakgroep Science Communication & Society (SCS) binnen Universiteit Leiden. Tijdens haar PhD gaat ze in de eerste plaats met het stoepplantjes burgerwetenschapsproject onderzoeken welke stoepplantjes waar voorkomen en waarom. Stoepplantjes zijn goed voor mens en natuur in de stad. Door meer leren over deze planten hopen we daarmee uiteindelijk ook een bijdrage te kunnen leveren aan het vergroenen van dorpen en steden met wilde planten. Daarnaast onderzoekt Nienke ook of en hoe je meer oog voor planten kan creëren met behulp van burgerwetenschap, ook wel citizen science genoemd. We verwachten dat het bestuderen van stadsnatuur het besef vergroot dat de natuur overal om ons heen is.

In haar eerste jaar is ze vooral bezig met het ontwikkelen van haar onderzoek en opzetten van een platform voor de burgerwetenschap. Hierover schrijft ze het volgende:

'In ons leven besteden we weinig aandacht aan alle verschillende soorten planten die we dagelijks gebruiken, opeten, dragen of buiten tegenkomen. We zijn afhankelijk van planten en planten maken ons leven mooier.  Als we praten over de natuur of biologie op school dan gaat het vaak om insecten, vogels en andere dieren maar weinig over planten. Terwijl al die dieren (en wij: mensen) planten nodig hebben voor voedsel, beschutting en veel meer. Dat we planten over het algemeen over het hoofd zien en niet genoeg waarderen, heet plantenblindheid. Met het stoepplantjes burgerwetenschapsproject willen we onderzoeken hoe we die plantenblindheid kunnen verminderen en dus meer oog voor planten en de natuur creëren.

Stoepplantjes zijn een extreem voorbeeld van planten in onze omgeving waar we geen aandacht voor hebben. We lopen ze letterlijk straal voorbij. Toch is er veel te bewonderen aan stoepplantjes en kunnen je er veel over vertellen. Tweederde van alle wilde plantensoorten van Nederland groeit in de stad, sommige zijn zelfs erg zeldzaam. Ook zijn er door de opwarming van het klimaat en de warme, droge omgeving van onze steden steeds meer buitenlandse planten die het hier fijn vinden. Planten geven meer schaduw en koelte in de zomer, ze voeren het water sneller af als het hard regent, ze vangen fijnstof en ze zijn goed voor ons lichaam en geest. We willen naast plantenblindheid verminderen ook graag meer weten over de planten die allemaal in onze steden en dorpen groeien. Door te onderzoeken welke planten waar goed groeien en waarom, kunnen we in de toekomst onze steden en dorpen groener maken.

'Of je nu oud of jong bent, praktisch of academisch opgeleid, of je nu veel of weinig tijd hebt: je kan overal kijken naar stoepplantjes'

Om in zo veel mogelijk dorpen en steden in kaart te brengen welke stoepplantjes er groeien, hebben we veel mensen nodig. Daarom organiseren we een burgerwetenschapsproject, zodat alle burgers van Nederland mee kunnen helpen. Het project wordt zo inclusief mogelijk georganiseerd, zodat iedereen mee kan doen. Of je nu oud of jong bent, praktisch of academisch opgeleid, of je nu veel of weinig tijd hebt: je kan overal kijken naar stoepplantjes, bij je eigen voordeur of ergens anders. Je kunt dan op onze website invullen welke stoepplantjes er groeien. Op die website kan je ook leren hoe alle stoepplantjes heten en hoe je ze kan herkennen. We willen de gegevens die we samen verzamelen ook graag delen, zodat iedereen zelf kan onderzoeken welke stoepplantjes waar groeien. Tenslotte willen we kijken welke vragen de deelnemers zelf bedenken over stoepplantjes en of we die samen kunnen beantwoorden.'

Meedoen en meer lezen over het stoepplantjesonderzoek

Bij ons leer je de wereld kennen