Vorige pagina

Deze pagina wordt tijdens het project gevuld met jullie vragen. Stel ze via Instagram, Facebook, Twitter of via een e-mail naar stoepplantjes@hortus.leidenuniv.nl.

 

Stoepplantjes

Wat zijn stoepplantjes?

Stoepplantjes of stoepplanten zijn de planten die tussen of dicht langs de stoeptegels maar ze groeien ook op muren. We noemen alle planten die dicht in de buurt van asfalt en tegels groeien stoepplantjes. Niet alle planten kunnen groeien tussen de tegels net zoals er verschillende planten groeien aan de kust of in de polder.

Wat is het verschil tussen stoepplantjes en onkruid?

We noemen planten die ergens groeien waar wij ze niet willen hebben onkruid. Je kan elke ongewenste plant dus een onkruid noemen. Het verschil tussen stoepplantjes en onkruid is de manier waarop je ernaar kijkt. Groeit er een paardenbloem midden voor je deur dan kan je het 'onkruid' of een 'stoepplantje' noemen. Wij vinden 'stoepplantje' natuurlijk veel leuker en positiever klinken.

Kunnen stoepplantjes ook kwaad?

Als een stoepplant te groot wordt en in de weg staat dan kan je hem altijd weghalen. Je kan om planten van je stoep af te krijgen een bezem, kokend water, een brander of zelfs gif gebruiken maar daarmee dood je vaak meteen alle planten en ook veel insecten. Een gif voor planten heet een herbicide en die gifstoffen zijn vaak ook slecht voor de rest van de natuur. Die gifstoffen kunnen vanaf de stoep terecht komen in ons grondwater maar ook in grotere dieren zoals egels of vogels omdat ze de vergiftigde planten en insecten opeten. Wij denken dat meer planten in je dorp of stad laten staan goed is voor jou en de natuur maar je moet er niet over uitglijden of struikelen. Het beste lijkt ons om ze met de hand en wat tuingereedschap weg te halen als ze in de weg staan.

    In steden en dorpen groeien ook brandnetel en berenklauw waar je bultjes of zelfs blaren van kan krijgen als je ze aanraakt. De brandnetel geeft maar kleine bultjes die een dagje jeuken en de meeste mensen kennen de brandnetel wel. We weten dat je hem niet moet aanraken. De brandnetel is ook juist een hele goede plant voor insecten zoals de dagpauwoog vlinder. Die legt er zijn eitjes op. Als hij aan de rand van de straat groeit en niet midden op een pad dan hoef je hem niet weg te halen. De reuzenberenklauw uit Azië daarentegen kan veel ergere blaren veroorzaken. De reuzenberenklauw kan zo gevaarlijk zijn dat we hem een 'invasieve exoot' noemen. Deze invasieve exoten zijn planten die je vaak beter weg kan halen. De gewone berenklauw is een andere soort die ook blaren kan geven maar niet zo erg als de reuzenberenklauw. Deze soort kan je dus laten staan als hij niet in de weg staat.

Moet ik de stoepplantjes water geven?

Nee, je hoeft stoepplantjes geen water te geven. Het zijn wilde planten net als de planten in het bos of de weide. Die krijgen ook alleen water als het regent. Ze overleven puur op hun eigen kracht. Veel stoepplantjes kunnen juist goed tegen de droogte en warmte van de zomer in de stad.

 

Onderzoek

Vraag

Antwoord

 

Bij ons leer je de wereld kennen