Vorige pagina

Hoe kunnen vleesetende planten hun prooi vangen en hoe werken de mechanismen waarmee ze dat voor elkaar krijgen? De Hortus botanicus Leiden gaat dit onderzoeken met behulp van onze vleesetendeplantencollectie.

Na de zomer gaat een onderzoek naar verschillende soorten zonnedauw (Drosera spp.) van start, vleesetende planten die hun prooi vangen met kleverige klierharen. Om dit project te financieren, heeft de Hortus een beurs gekregen van de Compound Eyes Foundation, een organisatie die wetenschap en kunst met elkaar wilt combineren. Dit om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met bijzondere organismen, zoals vleesetende planten, die vaak over het hoofd worden gezien.

Tijdens het onderzoek gaan onze wetenschappers de klierharen van zonnedauwsoorten tot in groot detail in beeld brengen met behulp van macro-fotografie en elektronen-microscopie. Dit project is het resultaat van een samenwerking tussen de Hortus botanicus Leiden, Wageningen University & Research (WUR) en het Instituut Biologie Leiden (IBL) en we gaan aan het eind van de zomer van start.

Bij ons leer je de wereld kennen