Vorige pagina

Ter gelegenheid van de 350ste geboortedag op 31 december 2018 van Herman Boerhaave hebben de decaan van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de directeur van de Hortus botanicus van de Universiteit Leiden het initiatief genomen om een tulp te vernoemen naar de beroemde hoogleraar Herman Boerhaave.

De dubbelbloemige pioenachtige tulp is een aanwinst voor de tuin van de Hortus botanicus Leiden. De doop heeft op 7 februari 2019 plaatsgevonden, aan de vooravond van de 444e Dies natalis van de Universiteit Leiden. Deze volle rode tulp met vleugjes groen heeft de naam ‘Doctor Boerhaave’ gekregen.

Herman Boerhaave bekleedde tegelijkertijd drie hoogleraarschappen aan de Universiteit Leiden, namelijk die van anatomie, botanie en chemie. Hij was geroemd vanwege zijn medisch onderwijs en was ook directeur van de Hortus botanicus Leiden. Boerhaave was niet alleen bekend vanwege deze onderwerpen in Nederland maar ook ver daarbuiten onder andere in China en Rusland. Zijn archief is terug te vinden in een 7 meter lange reeks documenten bestaande uit boeken, handschriften en brieven betreffende de disciplines anatomie, pathologie, chemie en botanie. Dit archief, een belangrijk stuk wetenschappelijk Nederlands erfgoed, bevindt zich in de Militair Medische Academie te Sint Petersburg. In Naturalis in Leiden wordt een gedeelte van zijn herbarium bewaard.

Waarom juist deze pioenbloemige tulp, deze vorm en deze kleur? De vorm en vele bloemblaadjes vertegenwoordigen niet alleen de veelzijdigheid van Boerhaave, maar ook de botanie vanwege kleurige uitstraling. De volheid van de tulp vertegenwoordigt daarnaast de bollenstreek, zijn geboorteplaats Voorhout. De geneeskunde wordt symbolisch uitgedrukt door de kleur rood.

De heren Wim Boon sr. en Willem Boon jr. van Boon Export B.V. en de heren Axel Vroling en Mark Ruiter van Marax Tulips V.O.F. hebben het initiatief omgezet naar het huidige resultaat. De doop zet de viering van de 350ste geboortedag van Herman Boerhaave luister bij. De tulp is gewonnen door de tulpen uit de vroege Double Early Group ‘Verona’ te kruisen met tulpen uit de Triumph Group ‘Negrita’.

Het zijn “de doopouders” prof.dr. Pancras Hogendoorn, decaan van het LUMC, prof.dr. Paul Keßler, Horti Prefectus van de Hortus botanicus van de Leidse Universiteit en drs. Inge F. Hendriks, promovenda op het onderwerp “Relatie van Rusland en Nederland in de Geschiedenis van de Geneeskunde”, die aan de tulp de naam ‘Doctor Boerhaave’ hebben gegeven.

De ‘Doctor Boerhaave’ tulpenbol kan vanaf half januari tot eind april worden gebroeid in kassen. Het is een fraaie bolbloem om als snijtulp op de vaas te zetten, maar ook om eind oktober / begin november in de koude grond in de tuin te planten op 10 centimeter diepte en 7 centimeter van elkaar verwijderd.

Vanaf nu zijn de bloeiende tulpen te bewonderen in het bollenkasje en in de lente in de tuin van de Hortus botanicus Leiden.

Noot voor de redactie:

Het persbericht en foto’s zijn o.a. ook beschikbaar op de Internetpagina: http://www.hortusleiden.nl en http://www.lumc.nl

Voor meer informatie:

Woordvoering Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC),

Mobiel: + 31 611371146

Telefoon: +31 71 526 8005

E-mail: pers@lumc.nl

 

Saskia Jacobs-Beukers, hoofd PR & Communicatie Hortus botanicus Leiden,

Telefoon: +31 071 5275231

E-mail: s.jacobs@hortus.leidenuniv.nl

 

Drs. Inge F. Hendriks, promovenda Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC),

Telefoon: +31 651364952

E-mail: ingefhendriks@gmail.com

Bij ons leer je de wereld kennen