Vorige pagina

Op 20 oktober presenteert Leidse bioloog Rinny E. Kooi haar nieuwe boek over oud-hortulanus Heinrich Witte: ‘Heinrich Witte, een prominent hortulanus van de Hortus botanicus Leiden’. Witte droeg als hortulanus van 1855 tot 1898 zorg voor het onderhoud van de Leidse Hortus botanicus. In deze biografie openbaart Kooi het leven en werk van Witte, die na al die jaren nog steeds geprezen wordt als een van de meest toonaangevende hortulani van de Leidse Hortus. Niet alleen zorgde hij door zijn vele internationale contacten voor een voortdurende uitbreiding van de collectie planten, ook de renovatie en uitbreiding van de kassen kunnen aan hem toegeschreven worden. De presentatie van het boek is op 20 oktober vanaf 16:30 uur tot 17:30 uur te volgen via Microsoft Teams.

Onder leiding van prefect Prof. W.F.R. Suringar bracht Heinrich Witte veel veranderingen aan in de Hortus. Daarnaast heeft Witte talrijke boeken en artikelen op zijn naam staan. Een grote prestatie voor iemand die een autodidact was en de kennis van planten en het vak van hortulanus in de praktijk heeft geleerd.

Met dit boek wil Kooi onder de aandacht brengen hoe belangrijk Witte was voor de Leidse Hortus. Zij zegt hierover: “Witte was veel meer dan enkel hortulanus. Dat is te lezen in deze biografie. Ik hoop dat velen door het lezen van dit boek echt kennis maken met Heinrich Witte en net als ik onder de indruk komen van deze persoon.”

Het boek is vanaf 20 oktober te koop in de winkel van de Hortus botanicus Leiden en via de webwinkel www.hortusathome.nl. Het boek kost €12,50 (exclusief verzendkosten). ‘Heinrich Witte, een prominent Hortulanus’ is tot stand gekomen met steun van de Stichting Vrienden van de Leidse Hortus.

______________________________________________________________________________________

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): Het is mogelijk om de online presentatie van het boek bij te wonen. Neem hiervoor contact op met Mathilde Simons via communicatie@hortus.leidenuniv.nl. Een recensie-exemplaar van ‘Heinrich Witte, een prominent hortulanus van de Hortus botanicus Leiden’ is op te vragen via Uitgeverij Ginkgo: uitgeverijginkgo@xs4all.nl. Beeldmateriaal downloadt u onderaan deze pagina.

Bij ons leer je de wereld kennen