Vorige pagina

In 2017 is het 200 jaar geleden dat de botanische tuin in Bogor (Java), vroeger bekend als ’s lands plantentuin te Buitenzorg, werd aangelegd. Ook viert de Universiteit Leiden de opening van de Asian Library in het Leiden Asia Year, en is 2017 uitgeroepen tot jaar van de botanische tuin. Reden te over om de geurige en smakelijke gewassen in de tropische kassen in het zonnetje te zetten.

Pers - Kroonjuwelen uit Azië

De tentoonstelling ‘Kroonjuwelen uit Azië’ laat de bezoeker kennis maken met Bogor en Indonesië van 200 jaar geleden, met de eerste directeur en latere prefect van de Hortus Caspar Georg Carl Reinwardt, en met de Aziatische collectie die nog steeds een zwaartepunt vormt van de Hortus botanicus Leiden. 

Recepten uit de Hortus

Vanaf 2 januari 2017 krijgen alle bezoekers van de Hortus een speciaal receptenboekje met de specerijen en kruiden uit Azië in de hoofdrol. Onno Kleyn schreef de recepten en de Hortus voorzag het van informatie over de specifieke planten, de geschiedenis en natuurlijk hoe u dat zelf moet kweken. Tijdens de tentoonstelling vanaf 14 april krijgen bezoekers het wandelboekje 'Kroonjuwelen uit de kassen' mee. 

Leiden en Buitenzorg

De botanische tuin in Bogor, vroeger Buitenzorg, viert in 2017 zijn 200ste verjaardag. De connectie tussen Leiden en Bogor is altijd ontzettend belangrijk geweest, niet alleen vanwege Reinwardt, maar ook vanwege de constante uitwisseling van kennis en plantenmateriaal door de hele 19de en 20ste eeuw heen. Uit Buitenzorg kwamen bijzondere tropische gewassen; Leiden stuurde planten uit Amerika naar Indonesië, en verzorgde personeel en kennis voor de Plantentuin. Beroemde 19de eeuwse tuinmannen zoals Johannes Elias Teijsmann en Simon Binnendijk correspondeerden veel met hun Leidse collega's. Deze briefwisselingen zijn bewaard gebleven en geven een bijzondere kijk in het leven van de mannen, hun dagelijkse bezigheden, frustraties en passies.

Buitenzorg was een belangrijke bron voor het kweken van tropische gewassen, en niet in de laatste plaats economische en voedselgewassen. Actief werd er bijvoorbeeld gezocht naar de beste manier om Vanille te kweken. Toen dit eindelijk lukte in 1852 was dit wereldnieuws:

 ‘De teelt der Vanille breidt zich door de zorg van den Heer Teysmann, eersten Hortulanus van 's Lands plantentuin te Buitenzorg, al meer en meer op het eiland Java uit. […]  De vruchten van den eersten oogst zijn van uitmuntende hoedanigheid en wijken niet in het minst voor die van Mexico, van waar men tot nog toe genoegzaam al diegene trok, welke in den handel voorkomen.’ 

-Leydse Courant, 16 juli, 1852

 

Bij ons leer je de wereld kennen