Voor het eerst in 430 jaar is er gekozen voor een tweekoppige directie voor de Hortus botanicus Leiden. Paul Keßler, die al sinds 2006 als prefect aan het hoofd van de organisatie staat, vormt sinds 1 januari 2022 een duodirectie met Peter Inklaar. Paul Keßler richt zich daarbij vooral op onderzoek, wetenschappelijk onderwijs en internationale contacten, Peter Inklaar op operationele zaken en op de museale publieksfunctie van de Hortus. Als collectiebeheerder is Roderick Bouman (1991) aangesteld, per 1 november 2021. Hij volgt Gerda van Uffelen op, die eind 2019 met pensioen ging.
Over Peter Inklaar
Drs. Peter Inklaar (1958) studeerde bedrijfskunde, aangevuld met verschillende opleidingen op het gebied van marketing en management. Voorheen was hij directeur van Charistar, een maatschappelijk advies- en interimbureau voor de not-for-profit sector, waarvan hij oprichter en eigenaar was. Hij is een ervaren leider en adviseur, gedreven door maatschappelijke impact en betekenis. ‘Kijkend naar de periode die voor ons ligt, ben ik ervan overtuigd dat we als duodirectie goede stappen zetten om een organisatie te bouwen waarmee we met vertrouwen de betekenis van de Hortus voor de wetenschap én de samenleving kunnen vergroten. Daarvoor zijn zorgen voor een goede balans tussen wetenschap en publieksactiviteiten en de verdere ontwikkeling van het Hortusteam belangrijke pijlers. Ik ben er trots op dat ik verder mag bouwen aan de Hortus als onderdeel van de Universiteit Leiden.’
Collectiebeheerder
Roderick Bouman was al als promovendus aan de Hortus verbonden sinds december 2015 en doet onderzoek naar het tropisch plantengenus Phyllanthus. Hij is onderzoeker en taxonoom met ervaring in systematische botanie en kijkt ook graag naar de evolutie van morfologische kenmerken van planten in relatie tot hun ecologie. Hierbij gaat hij zich ook bezighouden met het opzetten van nieuwe onderzoeksprojecten, waaronder het ontwikkelen en begeleiden van onderzoeksstages voor studenten van de universiteit.
Achtergrond collectiebeheer
De plantencollectie is de kurk waarop elke botanische tuin drijft: alle overige activiteiten zijn hier direct of indirect op gebaseerd. Het wetenschappelijk documenteren van plantencollecties is een van de typerendste aspecten van een botanische tuin en het meest basale deel van collectiebeheer. Naast de documentatie hoort bij collectiebeheer ook het zorgdragen voor een juiste en actuele benaming van de planten en het geschikt maken van de collectie voor afgeleide doelen, zoals educatie, natuurbescherming, onderwijs en onderzoek.
----EINDE BERICHT----
Noot voor de redactie (niet voor publicatie): Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR & Communicatie, communicatie@hortus.leidenuniv.nl of T. 071-5275231.