Vorige pagina

In het driejarig Horizon 2020-project ‘BigPicnic’ werken 19 instellingen uit 14 landen, waaronder veel botanische tuinen, samen. Zij brengen publiek, wetenschappers, politici en de industrie bij elkaar om in gesprek te komen over wereldwijde voedselzekerheid: voor iedereen altijd voldoende gezond voedsel beschikbaar, zonder schade voor de planeet.

Als Leidse Hortus zoeken we mee naar ideeën om de voedselzekerheid in de wereld op een duurzame manier te verbeteren. Maar ook om meer te ontdekken over wat er allemaal aan eetbare planten is, wat daarin zit, wat het doet. Meer weten over planten maakt dat we bewustere keuzes maken – gezonder, lekkerder en milieuvriendelijker. Door het organiseren van activiteiten voor jong en oud, een tentoonstelling en samenwerking met andere instellingen rondom dit onderwerp proberen we onze bezoekers bewuster met voeding om te laten gaan.

Tentoonstelling Plant & Eter - 20 april tot 7 oktober 2018

De tentoonstelling ‘Plant & Eter laat de bezoeker kennis maken met eetbare planten in de Hortuscollectie. Wandel door de Hortus en ontdek de verhalen rond een aantal bekende en minder bekende voedingsgewassen. U leert over herkomst, gebruik, en allerlei bijzonderheden.

Voor kinderen (8-12 jaar) is er een eigen route binnen de tentoonstelling. Van leuke weetjes tot samen zoeken naar antwoorden op de grote vragen van deze tijd. Jong en oud kunnen met elkaar bij de entree in de Wintertuin en op het Notenveld spellen spelen die te maken hebben met voedsel en planten. Ontdek spelenderwijs bekende én onbekende eetbare planten. Waar komen de planten die we eten vandaan, zijn ze veranderd, hoe groeien ze? Hoe houden planten ons, maar ook de wereld gezond? De onlangs vernieuwde Systeemtuin geeft extra aandacht over bestuivers en voedsel, mede in het kader van het landelijke project ‘Nederland Zoemt’.

Ook in de Tropische kassen zijn allerlei planten te vinden die te maken hebben met eten, de bekenden zijn banaan, ananas, specerijen en rijst.

Plattegrond met eetbare planten

Voor de tentoonstelling is door studenten wetenschapscommunicatie een plattegrond ontwikkeld met een route langs eetbare planten uit de Hortuscollectie. Samen kijken, luisteren, proeven, praten, proberen, leren.

Doe een speurtocht en verdien een kaartspel
Speciaal voor de speurneuzen zijn er deze zomer in de Hortus verschillende speurtochten uitgestippeld. Met de juiste antwoorden van een speurtocht verdien je ons gloednieuwe kaartspel!

Soepenboekje van Onno Kleyn

Speciaal voor de tentoonstelling schreef Culinair journalist Onno Kleyn 8 recepten voor Hortus-soepen. De Hortus zorgde voor achtergrondinformatie van de voedselgewassen die de ingrediënten vormen van de soepen. Bezoekers krijgen dit verzorgde boekje, geïllustreerd met botanische tekeningen van Esmée Winkel, gratis mee. Eerder verscheen er van de hand van Onno Kleyn al een specerijenboekje voor de Hortus botanicus Leiden.  

Boek Plant & Eter van Evelien Rozema

In Amerika is het een hype: Plant-based cooking & nutrition. In culturen waar mensen bovengemiddeld lang leven speelt een gezonde leefstijl met beweging en plantaardig voedsel een belangrij ke rol. Ontdek hoe natuurlijke stoffen uit plantaardig voedsel werken in het lichaam en bijdragen aan een gezonde levensstijl. Voor wie op zoek is naar voedsel dat gezond is, zijn energie op peil wil houden of meer wil weten over de werking van plantaardige voeding. Plant & eter is geschreven vanuit een wetenschappelijke achtergrond: wat zit er in de plant en hoe werkt het. Met praktijktips van medewerkers uit de Botanische tuinen voor in de eigen tuin en smaakvolle recepten. Het boek is een uitgave van KNNV Uitgeverij. Bekijk het inkijkexemplaar.

Science Cafés en themaweekenden

In 2017 introduceerden we de Science Cafés. Dit zijn gezellige, marktachtige bijeenomsten waar u kunt rondkijken, praten en proeven en wanneer u zin heeft aan kunt schuiven bij korte praatjes over een bepaald thema. Dit jaar zijn er onder meer Science Cafés over Aardappels en Granen. In de daaropvolgende weekenden zijn er rondleidingen over hetzelfde onderwerp. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Bekijk het zomerprogramma.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:
Stichting Utopa
Stichting Jurriaans
Stichting Gansoord
Stichting Vrienden van de Leidse Hortus
Gravin van Bylandt Stichting
Stichting Zorg en Zekerheid

Plant & Eter ook thema voor andere Nederlandse botanische tuinen

Voor Nederland vond BigPicnic-deelnemer Hortus botanicus Leiden ook co-creatie-partners in de vorm van meer dan twaalf andere tuinen, het Boomkwekerijmuseum in Boskoop en Plantentuin Esveld, die samenwerken onder de noemer 'Plant & Eter'. In de verschillende tuinen is in 2018 veel informatie over planten en eten te vinden, waarbij elke tuin zijn eigen specialiteiten en belangstelling benadrukt. Zie www.botanischetuinen.nl voor een doorlopende agenda.

Achtergrond Big Picnic

Botanische tuinen zijn uitgelezen plekken om over dit onderwerp van gedachten te wisselen. De gesprekken - vertellen, luisteren, verder praten - bepaalden de richting van het project. We spraken met en luisterden naar leerkrachten, leerlingen, ouders, kinderen, voedselspecialisten, statushouders, plantenliefhebbers, winkeliers, hortusvrienden, tuincollega’s, beursbezoekers, gepensioneerden. We kookten, bakten, speelden, knutselden, tekenden, wandelden samen en werkten gaandeweg de plannen verder uit: co-creatie, heet dat tegenwoordig. Ook werd tijdens de gesprekken duidelijk waarover mensen bezorgd zijn als het gaat om eten.

Persoonlijke gezondheid en het welbevinden van volgende generaties is een onderwerp waarover veel mensen zich zorgen maken. Er is zoveel informatie, vaak tegengesteld; waar doe je goed aan, hoe zit het nu echt? We ‘haalden het net op’, verzamelden en analyseerden alle informatie, volgens de Team Based Inquiry en Responsible Research and Innovation (RRI)-methode. Meer over het project op https://www.bigpicnic.net/.

Voor high res materiaal van de low-res foto’s hieronder kunt u contact opnemen met communicatie@hortus.leidenuniv.nl

Bij ons leer je de wereld kennen