Vorige pagina

In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip The Mayflower met aan boord een groep Engelse separatisten (de ‘Pilgrims’ genoemd) naar Amerika voer. Voordat de Pilgrims die overtocht maakten en in 1620 Plymouth Colony stichtten, leefden en werkten zij in Leiden, vrij van geloofsvervolging door de Engelse kroon.

Vierhonderd jaar na deze reis organiseren Amerika, Engeland, de Native Nations en Nederland gezamenlijk een herdenking. Niet alleen het verhaal van de Pilgrims, maar ook de culturen en plaatsen waarmee zij in aanraking kwamen worden belicht. De stad Leiden doet mee aan de internationale herdenking door middel van het Leiden 400-thema, en daaraan is een programmering gekoppeld op het gebied van cultuur, wetenschap, educatie, erfgoed(toerisme) en maatschappij.

Hortus botanicus Leiden besteedt van 9 april t/m 26 november 2020 aandacht aan de planten die de oversteek maakten met de tentoonstelling Van Columbus tot Mayflower. Zaden over zee. Het kruidenboek van de Vlaamse plantkundige Rembert Dodoens (1517-1585) vormt daarbij de leidraad. Een exemplaar van dat boek voer met de Pilgrims mee. In dat boek stonden al planten uit de 'Nieuwe Wereld' zoals maïs, tomaat, tabak, pompoen en zonnebloem.

Planten uit de ‘Nieuwe Wereld’
Op diverse locaties in de Hortus, zoals in de Clusiustuin, de Systeemtuin en de Tropische kassen, vindt u planten die in het Leiden 400-thema passen. Een wandelboekje leidt bezoekers door de Hortus maar ook naar het Pilgrimstuinje elders in het Singelpark, de plek waar de Pilgrims uit Leiden vertrokken. Met de informatieve plattegrond ontdekt u de Amerikaanse planten in onze tuin.

Wat is er allemaal te doen?
Bij de tentoonstelling is uitgebreide programmering; zie www.hortusleiden.nl voor het complete programma. Nieuw dit jaar zijn onder meer de workshops creatief schrijven met auteur Jeroen Windmeijer, en de workshops houtsnijden met kunstenares Wieteke Opmeer. In juli en augustus wordt in de Wintertuin van de Hortus gewerkt aan een gezamenlijk kunstwerk waarin zaden worden verwerkt. Voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar die meedoen aan een van de speurtochten van de Hortus, is het stripboek Van Columbus tot Mayflower. Zaden over zee ontwikkeld. In het stripverhaal varen meester Fuller en zijn assistent, tuinjongen Thomas, via Engeland naar Amerika over de oceaan. Als kinderen de speurtocht hebben gelopen, mogen ze het stripboek gratis ophalen bij de entree (let op: onze kinderspeurtochten worden in tijden van corona tijdelijk niet meer uitgedeeld). In het Hortus Grand Café hebben we een speciale heerlijke kindermenukaart geheel in het teken van de nieuwe tentoonstelling.

Ook planten die onbedoeld meereisden krijgen in 2020 aandacht: de paardenbloem was in Amerika voor de komst van Columbus nog niet bekend, de weegbree werd 'voetstap van de blanke man' genoemd, waar de kolonisten kwamen volgde dit plantje. Ook buiten de Hortus wordt met het project 'stoepplantjes' aandacht gericht op planten en hun reis over de wereld.

Tentoonstelling in Museum de Zwarte Tulp 
De Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland herdenkt 400 jaar Mayflower in Museum de Zwarte Tulp in Lisse, door middel van een tentoonstelling met kunstwerken die gebaseerd zijn op de planten uit het kruidenboek van Rembert Dodoens. Te zien van 21 maart tot en met 21 juni 2020.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR & Communicatie, communicatie@hortus.leidenuniv.nl of T. 071-5275231.

Foto’s: © Peter Bauwens, gebruiken met naamsvermelding en enkel in kader van deze tentoonstelling.
Prenten: © Oude Universiteitsbibliotheek Leiden (enkel gebruiken met vermelding).

Attentie: in verband met de landelijke coronamaatregelen is deze tentoonstelling tijdelijk online te zien.

Bij ons leer je de wereld kennen