Vorige pagina

In de wintermaanden organiseert de Hortus botanicus Leiden drie gezellige en leerzame Wintermiddagen. Een bezoek aan de Hortus is dan extra de moeite waard: de tuin blijft een uur langer open, er zijn marktkraampjes, natuurkundeproefjes, winterse lekkernijen en meer. Op 12 december 2021 is er nog meer te beleven dan normaal.

Nieuw: Tulpenmanie
In het kader van het Jaar van de Wetenschap slaat de Hortus de handen ineen met DNA-onderzoeker Leonie Kaptein voor een bijzonder citizen science onderzoek. Met het project Tulpenmanie willen Leonie en partner Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) (Hogeschool Leiden) meer te weten komen over de biodiversiteit in tuin- en potgrond. Hiervoor verkoopt de Hortus een speciale biologische bollenmix met de knalrode Tulipa ‘Masterpeace’. Kopers maken kans op een wetenschappelijke analyse van hun tuin- of potgrond. Wie de gelukkigen zijn, wordt op een bijzondere manier vastgesteld: één van de tulpen uit het zakje is afwijkend van kleur.

Het experiment vindt ook in de Hortus plaats. In de tuin staan tien kuipjes met Leidse grond, waarin de rode tulpen op 24 november al geplant zijn. Deze zondag gaan ook de afwijkende tulpen de grond in, zodat deelnemers in het voorjaar kunnen aanschouwen hoe die afwijkende tulp eruit moet komen te zien. Tijdens dit speciale plantmoment treden Leidenaars die iets voor het project betekend hebben op als planters, waaronder bekend gezicht Carla Teune. Dit feestelijke plantmoment vindt plaats op 12 december om 14.00 uur, achter de Wintertuin. Verder is er een informatiestand over het project aanwezig en zijn de zakjes tulpen te koop. Meer over het project op tulpenmanie.org.
 

Nieuw: Stoepplantjesbagels
Leidse bagelshop BetterBagels heeft in samenwerking met masterstudent Robbert Folmer de receptuur bedacht voor een heerlijke stoepplantjesbagel - de bakker spreekt van onkruidbagel, want de vogelmuur, weegbree en cichorei die in de broodjes gaan, komen natuurlijk niet van de stoep.

Nieuw: stekjestafel
Op het Cycasterras staat de stekjestafel van Hortusmedewerker en plantenkenner Nuala. Zij geeft tips over stekken en verzorgen van kamerplanten. Wie thuis een plant heeft waar best een paar stekjes vanaf kunnen, mag ze meenemen en doneren. Attentie: het is geen ruilmiddag, alleen een informatietafel met 'stekjesassiel'. De gedoneerde stekjes gaan naar beginnende plantenliefhebbers.

Klassiekers: Boeken, kunst, stoepplantjes, onderzoek
Een aantal populaire deelnemers aan eerdere wintermiddagen zijn ook vandaag weer terug: Miguel en z'n pa met een kraam vol heerlijke natuurboeken, de Hortusimkers met honingproducten, de stoepplantjesconsulent en z'n helpers, huiskunstenaars Florence en Nienke met hun tekenwerk en de populaire buttonmachine. Tenslotte nemen de studenten van Rino met spectaculaire proefjes én uitstekende uitleg een klein voorschot op het wetenschapsjaar 2022. In de Oranjerie is verwarmende glühwein te krijgen, om tussen de activiteiten door heerlijk op te warmen.

De Wintermiddagen in de Hortus zijn zo opgezet dat bezoekers veilig kunt genieten. Vrijwel alle kramen en tafels staan in de frisse buitenlucht. Dat heeft als nadeel dat de Hortus bij slecht weer mogelijk moet afblazen, houd de website of social mediapagina's in de gaten.

--- EINDE PERSBERICHT---

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mathilde Simons van de afdeling PR & Communicatie, communicatie@hortus.leidenuniv.nl of T. +31 071-5275231. Beeldmateriaal in hoge resolutie kunt u downloaden via deze link.

Bekijk het volledige programma
Bij ons leer je de wereld kennen