Ontdek de Hortus met de Plantzoeker

De Hortus botanicus Leiden herbergt een unieke collectie planten van over de hele wereld. Met de Plantzoeker kun je een selectie van deze botanische schatten ontdekken en meer leren over hun herkomst, kenmerken en bijzondere verhalen.

Let op: deze online verkenner toont slechts een deel van de collectie. Voor een volledig overzicht van alle planten in de Hortus kun je terecht op hortusleiden.gardenexplorer.org.

Sumatraanse reuzenaronskelk

Amorphophallus titanum
Familie Araceae (Aronskelkfamilie)
Verspreiding Sumatra
Levensvorm Vaste plant
De Sumatraanse reuzenaronskelk is bekend en berucht vanwege zijn immense, tot 2 m hoge bloeiwijze, die een penetrante lucht verspreidt. Deze soort komt oorspronkelijk uit de regenwouden van West-Sumatra en groeit daar op beschaduwde en humusrijke bodem. De plant wordt in het wild door vliegen bestoven, vandaar de bloemkleur en -geur. Bij de bloei komt een vlezige bloeikolf (spadix) omhuld door een schedevormig schutblad (spatha) op, die zich na enkele dagen opent. Aan de vlezige kolf ontleent Amorphophallus haar naam, die letterlijk vertaald ‘misvormde penis’ betekent. Na de bloei komt vanuit een grote ondergrondse knol (tot 90 kg) één enkel samengesteld reuzenblad van ongeveer 4 m omhoog; dit blad lijkt op een klein boompje. Na een groeiperiode van bijna een jaar sterft het blad af en gaat de plant enkele maanden in rust. Hierna kan de cyclus zich herhalen. In 1878 is Amorphophallus titanum ontdekt door Odoardo Beccari en na zijn ontdekking snel in cultuur genomen, het eerst in Florence.

Audiotour

Locaties:
  1. Kas 18: werkplaats Theo Teske
  2. Kas 04 Nepenthescollectie
  3. Kas 05 potten en kuipen

Kies een taal