Ontdek de Hortus met de Plantzoeker

De Hortus botanicus Leiden herbergt een unieke collectie planten van over de hele wereld. Met de Plantzoeker kun je een selectie van deze botanische schatten ontdekken en meer leren over hun herkomst, kenmerken en bijzondere verhalen.

Let op: deze online verkenner toont slechts een deel van de collectie. Voor een volledig overzicht van alle planten in de Hortus kun je terecht op hortusleiden.gardenexplorer.org.

Japanse notenboom

Ginkgo biloba
Familie Ginkgoaceae (Ginkgo)
Verspreiding China
Levensvorm Gymnosperm
Het grootste exemplaar van de Japanse notenboom in de Hortus is geplant in 1785. Via China en Japan, waar de boom bij tempels werd geplant, is hij rond 1770 in Europa geïntroduceerd. Er schijnen nog enkele natuurlijke vindplaatsen in de bergen van Oost-China te zijn. Ginkgo biloba kan 30-40 meter hoog worden en tot 9 meter in doorsnee. De stam van oude bomen is diep gegroefd en grijs, de twijgen zijn grijsbruin. De bladeren kleuren in de herfst goudgeel, waarna ze afvallen. Ze zijn waaiervormig, meestal met twee lobben aan de top – vandaar de soortnaam biloba. De meeste ginkgo’s zijn òf mannelijk òf vrouwelijk. Onze boom bloeit eind april rijk met opvallende mannelijke katjes. Ook komen elk jaar aan één tak kleine heldergele, op pruimen lijkende ‘vruchtjes’, zaden met een omhulsel. In 1935 zijn takjes van een vrouwelijk exemplaar in de tuin van ‘Huis ten Donck’ in Slikkerveer op de Hortusboom geënt. Eén daarvan is goed aangeslagen en doorgegroeid, waardoor er nu zaden aan de Hortusginkgo te zien zijn.

Audiotour Ginkgo biloba

Locaties:
  1. Systeemtuin vak D
  2. Von Siebold gedenktuin, vak D
  3. 13: Grasveld met ginkgo, omringd door de tropische kassen
  4. Voormalige Clusiustuin
  5. 13A: Stroken rond de ginkgo tegen de kassen

Kies een taal