Ontdek de Hortus met de Plantzoeker

De Hortus botanicus Leiden herbergt een unieke collectie planten van over de hele wereld. Met de Plantzoeker kun je een selectie van deze botanische schatten ontdekken en meer leren over hun herkomst, kenmerken en bijzondere verhalen.

Let op: deze online verkenner toont slechts een deel van de collectie. Voor een volledig overzicht van alle planten in de Hortus kun je terecht op hortusleiden.gardenexplorer.org.

Sint-Janskruid

Hypericum perforatum
Familie Hypericaceae (Hertshooifamilie)
Verspreiding Europa tot in China, Noord-Afrika
Levensvorm Vaste plant
Wandeling Middeleeuwse Planten - Sint-Janskruid is vernoemd naar Johannes de Doper, omdat het bloeit op 24 juni, de feestdag van Sint Jan. In de Middeleeuwen was men geïntrigeerd door het rode sap dat uit de bloemknoppen kon werden geperst. Sommige dachten dat dit het bloed van Johannes was, die onthoofd werd. Anderen beweerden dat dit kruid groeide onder het kruis waaraan Jezus was genageld; het plantje had bloeddruppeltjes opgevangen en was daarvan rood geworden. Sint-Janskruid staat in de Middeleeuwen bekend als ‘koningskroon’ vanwege de goudgele bloemetjes. De blaadjes van de plant zitten vol kleine klierpuntjes, die er uitzien als gaatjes, zodat die ook herba perforata (‘doorboord kruid’) en Hondertgatichgewas (‘plant met honderd gaatjes’) heet. De duivel zou die gaatjes er met een naald ingeprikt hebben, in de hoop het wonderplantje te verzwakken. Tevergeefs, want Sint-Janskruid is in staat demonen uit de buurt te houden en versterkt het hart. Ook maakt het de lever en nieren schoon, heelt het zweren en steenpuisten en drijft het gif uit.
Locaties:
  1. Ascyron
  2. Hypericum vulgare
  3. Clusiustuin bed D.05

Kies een taal