Ontdek de Hortus met de Plantzoeker

De Hortus botanicus Leiden herbergt een unieke collectie planten van over de hele wereld. Met de Plantzoeker kun je een selectie van deze botanische schatten ontdekken en meer leren over hun herkomst, kenmerken en bijzondere verhalen.

Let op: deze online verkenner toont slechts een deel van de collectie. Voor een volledig overzicht van alle planten in de Hortus kun je terecht op hortusleiden.gardenexplorer.org.

Spookzwammetje

Omphalotus nidiformis
Familie Marasmiaceae
Verspreiding Zuid-Australië
Levensvorm Schimmel
Op de takken van een beuk die in de hoge kas zijn geplaatst, vind je de Australische lantaarnzwam (Omphalotus nidiformis); een grote witte paddenstoel. Bij daglicht vrij eenvoudig en niks bijzonders, maar zodra het donker is, gebeurt er iets sprookjesachtigs. De paddenstoel begint te gloeien in een mysterieus groene kleur. ‘Deze soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Australië en is één van de vele soorten schimmels die licht afgeven, maar het precieze doel daarvan wordt nog niet volledig begrepen’, aldus kaschef Rogier van Vugt. ‘Wat ik wel opmerkte bij het maken van de foto’s was dat veel dieren zich tot het licht voelden aangetrokken. Een paar slakken, wat kakkerlakken en een springspin kwamen nieuwsgierig op het licht af. De laatste gebruikte het licht zelfs om te jagen op insecten die de paddenstoel bezochten.’ Waarom de paddenstoel licht afgeeft is één van de raadselen der natuur. De sporen van deze soort worden namelijk verspreid door de wind en niet door dieren. Theoretisch is het wel mogelijk dat insecten de sporen verspreiden, maar meestal zijn sporen die door insecten worden verspreid anders van structuur. Dat zijn kleverige massa’s, zoals je die ziet bij stinkzwammen. Eén ding is zeker: de Australische lantaarnzwam is een juweeltje uit onze collectie. Dat de paddenstoel groen fluorescerend licht afgeeft is het resultaat van bioluminescentie. Dat is de productie van licht door levende organismen en komt voor bij koralen, dieren, ongewervelden en planten. Vaak zijn het micro-organismen die het licht produceren. Het is een vorm van samenleving tussen twee organismen tot wederzijds voordeel (symbiose).
Locaties:
  1. Kas 123: de hoge kas

Kies een taal