Ontdek de Hortus met de Plantzoeker

De Hortus botanicus Leiden herbergt een unieke collectie planten van over de hele wereld. Met de Plantzoeker kun je een selectie van deze botanische schatten ontdekken en meer leren over hun herkomst, kenmerken en bijzondere verhalen.

Let op: deze online verkenner toont slechts een deel van de collectie. Voor een volledig overzicht van alle planten in de Hortus kun je terecht op hortusleiden.gardenexplorer.org.

Echte valeriaan

Valeriana officinalis
Familie Caprifoliaceae (Kamperfoeliefamilie)
Verspreiding Europa, West-Azië
Levensvorm Vaste plant

Dit kruid dankt zijn naam waarschijnlijk aan het Latijnse woord valere, wat ‘gezond zijn’ betekent. In West-Friesland noemde men de plant ook wel ‘duvelsdrek’. De duivel zou namelijk op de plant hebben gepoept, uit ongenoegen dat die met zijn geneeskracht zoveel mensen een vroegtijdige dood bespaarde. De drek van de duivel zou ook de eigenaardige geur van de plant verklaren. 

Diezelfde geur zorgt ervoor dat valeriaan voor katten onweerstaanbaar ruikt. Kattenmeppers gebruikten valeriaanwortel dan ook om katten in de val te lokken. Daarom wordt de plant ook wel ‘Cattencruyt’ genoemd. 

In de Middeleeuwen was valeriaan vooral belangrijk vanwege zijn verdovende werking. Het hielp tegen slapeloosheid en zenuwen. In sommige streken geloofde men dat valeriaan beschermde tegen de pest: het eten of in een amulet om de hals dragen, hield de gevreesde ziekte op afstand. Valeriaan zou ook een wondermiddel zijn om forellen te vangen. Wanneer het aas was aangeraakt door valeriaanwortel, zouden de forellen gretig toehappen.

Locaties:
  1. Valeriana sil. maior
  2. Systeemtuin vak 26
  3. Clusiustuin bed A.09
  4. Rand Nonnensteegkant, vanaf het Academiegebouw

Kies een taal