Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Kleine tentoonstelling Fraaie Fritillaria’s

Elk jaar zet de Hortus met een kleine voorjaarstentoonstelling een bolgewas in het zonnetje. Dit jaar gebeurt dat in samenwerking met de collega's van de universiteit van Warschau, en staat de Fritillaria centraal. Van het in Nederland inheemse kievitseitje tot kwetsbare zeldzaamheden in ons bollenkasje.

Lees meer

Bijzondere orchideeën in de oude ub (schuin tegenover de Hortus)

Tentoonstelling van botanische aquarellen van o.a. het geslacht Ophrys, de bijenorchis – gemaakt door Esmée Winkel – en bloemmodellen afkomstig uit de collectie van Naturalis. De Oude UB is vrij toegankelijk onder kantooruren.
Illustratie: Ophrys apifera, Esmee Winkel

Lees meer

Start voorjaarsreeks HOVO in de Hortus

Na een ingrijpende verbouwing van het Entreegebouw is de presentatie van de vaste Hortuscollectie in de Wintertuin vernieuwd. In deze kas staat u oog in oog met opvallende overlevers uit de evolutie. Van eeuwenoude oerplanten, levend of versteend, tot vleesetende planten en vetplanten. U kunt genieten van deze bijzondere of juist heel bekende soorten in onze vaste plantencollecties en ze bekijken, ruiken en aanraken.

Lees meer

Zondagwandeling Vroege bloeiers, start 11.00 uur

Ook in het prille voorjaar is er in de Leidse Hortus al van alles in bloei: afhankelijk van het weer openen de vroege bolgewasjes hun kelkjes, en er zijn verschillende heesters die al met bloei en zoete geur de eerste bijen lokken. Rondleider is oud-hortulana Carla Teune.
Attentie, in 2020 starten alle zondagwandelingen om 11.00 uur!
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Aanmelden niet nodig; voordeliger met e-ticket.
Foto Cunie Sleijpen

Lees meer

Clusiuslezing in het Klein Auditorium

Engelstalige lezingendag met als titel 'The Japanese Footprint of Siebold in the Netherlands'
Attentie, niet in de Hortus zelf maar in het Klein Auditorium in het Academiegebouw

Lees meer

Fotoworkshop Vroege voorjaarsbloeiers

Biologiedocent en groenfotograaf Hans Clauzing laat u ontdekken wat er al in bloei is in de Leidse Hortus, en toont u hoe u die kleine juweeltjes naar uw eigen smaak kunt vastleggen. Van 10.30-14.00 uur. Deelname € 42,50 plus entree inclusief koffie/thee en iets lekkers.

Lees meer

Lezing Eten uit het verleden

Hoe kun je aan de hand van plantenresten iets zeggen over voedsel en dieet in het verleden? Op 22 maart hoort u het van archeobotanica Simone Reurings. Ze vertelt over haar onderzoek naar voedsel en dieet. Hoe kunnen we met vegetatiereconstructies uit het verleden iets zeggen over wat de mensen tienduizenden jaren geleden aten? Simone gebruikt paleobotanische technieken om te leren over de voedselvoorzieningen van de eerste Friese boeren - hoe zij het verbouwen van gewassen combineerden met het exploïteren van de natuurlijke omgeving. Uiteindelijk gaan we terug naar Leiden, waar we eeuwenoude beerputten vinden die ons informeren over het dieet van de Leidenaren uit voorgaande eeuwen. De Wintertuin van de Hortus is vernieuwd en uitgebreid met een extra luchtbrug. Hier vindt u meer informatie over planten die vroeg in de evolutie ontstonden. De lezing wordt gegeven door Simone Reurings.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree, graag aanmelden.

Lees meer

Zondagwandeling Bomen in het voorjaar

Rondleider Monique van den Broek wijst u allerlei bijzonderheden aan aan de monumentale Hortusbomen: onopvallende en opvallende bloeiers, details aan blad, twijg, bast en knop. Maar ook de planten die in de 'boomspiegel' groeien worden niet overgeslagen. Er bloeien nu allerlei bol- en knolgewasjes die straks als de bomen vol in blad staan hun cyclus al voltooid zullen hebben en in winterrust gaan.
U hoeft zich voor deze rondleiding niet aan te melden, wel bent u voordeliger uit met een e-ticket.

Lees meer

Nationale Museumweek

Veel musea hebben deze week speciale activiteiten. Een mooie gelegenheid om een dagje naar Leiden te komen. Activiteiten in de Hortus leest u t.z.t op deze pagina.
Foto Cunie Sleijpen

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Bijenorchis en verwanten

Momenteel loopt de tentoonstelling 'Bijzondere orchideeën in de Oude UB'; een tentoonstelling van o.a. botanische aquarellen van heet geslacht Ophrys, de bijenorchis. Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Esmée neemt u mee naar deze tentoonstelling, op een minuutje lopen schuin tegenover de Hortus. Daarna gaat u zelf aan het werk. Van 10:30 - 15:00 uur.
Foto: Ophrys apifera, foto Jan Meijvogel

Lees meer

Science Café Het kruidboek van de Mayflower

Een Science café in de Leidse Hortus is een marktachtig evenement, waar u kunt aanschuiven bij korte lezingen, mee kunt lopen met rondleidingen, kunt proeven, leren en proberen. Vandaag staat het zeer vaak herdrukte kruidboek van Dodoens centraal.
U betaalt allen regulier entree, aan het Science Café zijn geen extra kosten verbonden.
Foto Anjesse Stremmler

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen