Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Science Café Het kruidboek van de Mayflower

Een Science café in de Leidse Hortus is een marktachtig evenement, waar u kunt aanschuiven bij korte lezingen, mee kunt lopen met rondleidingen, kunt proeven, leren en proberen. Vandaag staat het zeer vaak herdrukte kruidboek van Dodoens centraal.
U betaalt allen regulier entree, aan het Science Café zijn geen extra kosten verbonden.
Foto Anjesse Stremmler

Lees meer

Plantenmarkt

Onder de monumentale Hortusbomen verzamelen zich allerlei aanbieders en liefhebbersverenigingen met kramen vol bijzondere planten. Er is voor deze markt geen toeslag, u betaalt regulier entree. Kom genieten van de Hortus in voorjaarstooi, koop fijne plantjes voor uzelf of als (moederdag)cadeautje, en schrijf u in voor de workshops. Let op: bij veel marktkramen kan niet worden gepind dus neem contant geld mee. Op deze dag heeft de stichting Vrienden van de Leidse Hortus haar jaarvergadering.
Foto Hans Clauzing

Lees meer

Zondagwandeling Textielplanten

Nog een paar dagen en in Leiden barst het Textielfestival los. Rondleider Cisca van der Zwan beoefent zelf een aantal technieken en is verfster, maar ook is ze zeer goed thuis in de Hortus. Zij toont u de verfplanten, vezelplanten en andere planten die in de textielkunst een rol spelen. U hoeft zich voor deze rondleiding niet aan te melden, wel bent u voordeliger uit met een e-ticket.
Foto: Karmozijnbes

Lees meer

Textielfestival

Heel Leiden staat deze dagen bol van de activiteiten die met textiel te maken hebben, met de Pieterskerk als kloppend hart. Ook in de Hortus vindt u werk van textielkunstenaars. Het festival wordt georganiseerd door STIDOC , De Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum. Deze stichting bundelt kennis over textiel en textielkunst. Dit betreft zowel de kennis van het historisch erfgoed, als die van de hedendaagse textiel en textielkunst.
In STIDOC zijn de 7 textielverenigingen in Nederland (in totaal ca. 17.000 leden) en Museum de Kantfabriek vertegenwoordigd.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Bekerplanten

Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. De Hortus heeft een mooie collectie bekerplanten: vandaag bekijkt u ze in detail en leert u ze weer geven. Aanmelden verplicht.
Foto: Nepenthes villosa, Art Vogel

Lees meer

Zondagwandeling De Hortus anno 1620

Vierhonderd jaar geleden vertrok de Mayflower uit Leiden. Hoe zag de Hortus er in die tijd uit? Wandel mee met de rondleider en ontdek wat er nog over is uit die tijd.
U hoeft zich voor deze rondleiding niet aan te melden, wel bent u voordeliger uit met een e-ticket.

Lees meer

Midzomernacht

Elk jaar is de Hortus tijdens de langste dag tot in de late uurtjes open. Kom genieten van die speciale bloemen die alleen ’s avonds volop geuren, van de avondsfeer, maar ook van smaakvolle muziek en kleinschalige voorstellingen, goede wijn en goed gezelschap. Nodig uw vrienden, buren, familie uit en maak er een onvergetelijke avond van. Regulier Hortus-entree.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Bloemen en bestuivers

Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel.
Veel bloemen zijn aangepast aan bestuiving door insecten, en insecten zijn weer zo aangepast aan bepaalde bloemen. Hortusimker Fred Weber brengt een paar dode bijen en hommels mee, en enkele geprepareerde insecten zodat u ze rustig kunt bekijken. Daarna gaat u aan het werk om de bloemen te tekenen met extra oog voor de aanpassingen aan hun bestuivers. Aanmelden verplicht.
Foto: Aardhommels, Jan Meijvogel

Lees meer

Inlooprondleiding 13:30 / Guided tour 4 PM

Elke donderdag in juli en augustus lopen onze ervaren rondleiders met u door de tuin. Dit jaar staan ze extra stil bij planten die met gezondheid te maken hebben. Natuurlijk geniet u buiten van hun verhalen, de monumentale Hortusbomen en zomerbloeiers. Om 13.30 uur het Nederlands, om 16.00 uur in het Engels. Aanmelden niet nodig. Foto Cunie Sleijpen.

Every Thursday in July and August at 4 PM our experienced guides walk through the garden with you. This year they pay extra attention to plants that are related to health. Enjoy their stories outside, the monumental Hortus trees and summer flowering bulbs. No need to book in advance, just come along! Picture by Cunie Sleijpen.

Lees meer

Zomercursus botanisch tekenen

In deze zomercursus door Anita Walsmit Sachs start u met natuurgetrouw tekenen en uitwerken van planten of delen daarvan in zwart/wit. De uitwerking van de tekening is naar keuze in potlood, inkt of aquarel. Kleurenleer, techniek en compositie komen in deze cursus aan de orde.
De begeleiding is zoveel mogelijk op individuele basis, maar enige tekenvaardigheid is een vereiste voor deze cursus.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen