Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Waanzinnige Wolkers Week (onder voorbehoud)

Naar aanleiding van de overdracht van het archief van Jan Wolkers organiseren de Universitaire Bibliotheken Leiden een week over Wolkers. In het concept-programma is de woensdagmiddag 29 september een programma in de Hortus. Meer informatie volgt.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Schermbloemigen VOL

Met botanisch kunstenaar Esmée Winkel neemt u schermbloemigen onder de loep. Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname € 75,-, studenten € 7,50 plus vertoon van een geldige collegekaart. Foto Cunie Sleijpen.

Attentie: deze workshop is vol, u kunt zich niet meer inschrijven.

Lees meer

Hortus Science café Beter met planten

In de Wintertuin wandelt u langs allerlei tafels met demonstraties en producten, u kunt aanschuiven bij de korte praatjes en weer verder lopen als u daar zin in heeft. Er is een kinderhoekje dus kom gerust met het hele gezin. Bent u uitgekeken dan kunt u met de rondleider mee om meer te weten te komen over planten en gezondheid in de Hortus. Aanmelden niet nodig; u betaalt alleen regulier Hortus-entree.
Foto Stefanie uit den Boogerd.

Lees meer

Weekend van de Wetenschap

5 oktober-6 oktober 2019
Weekend van de Wetenschap
Tijdens het eerste weekeind van oktober staan wetenschap en technologie centraal. Met op 5 oktober een workshop wetenschappelijk tekenen voor kinderen, en op zondag een lezing over oerplanten.
Schuif op zaterdag 5 oktober tussen half 2 en half 4 aan, teken mee en laat je uitleggen hoe een wetenschappelijk tekenaar werkt. Leeftijd van 8-12 jaar.
Deelname gratis, u betaalt alleen entree; Museumkaart en Vriendenkaart geldig.

Lees meer

Lezing Oerplanten

De Wintertuin van de Hortus is vernieuwd en uitgebreid met een extra luchtbrug. Hier vindt u meer informatie over planten die vroeg in de evolutie ontstonden. Een aantal overlevers leeft nu nog. Paleo-ecoloog Robbert Folmer vertelt hoe ze het doen, en loopt met u langs een aantal oerplanten.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Graag aanmelden.


Lees meer

Zondagwandeling Paddenstoelen

Biologen Hans Adema, Jan Hengstmengel en Joop Kortselius wijzen u de paddenstoelen in de Hortus. Of het nu warm, koud, nat of droog is geweest, paddenstoelen zijn er altijd wel. Loop mee en laat u verrassen.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Aanmelden niet nodig.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen: Paddenstoelen

Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname € 75,- , studenten € 7,50 op vertoon van een geldige collegekaart.
Van 10.30-15.00 uur. Uitsluitend op aanmelding.

Lees meer

Herfstcursus botanisch tekenen

Docente Anita Walsmit Sachs. Een botanische tekening of schildering van een plant toont een gedetailleerde en wetenschappelijk verantwoorde weergave van een plant of delen van een plant, met aandacht voor de specifieke kenmerken die de plant van andere onderscheidt. Voor informatie en het cursusprogramma zie de website van Anita Walsmit Sachs; de Hortus heeft geen informatie over of er nog plaatsen zijn op de cursus. Deze cursus is verdeeld over 4 dagen van 10.00 uur tot 15.45 uur. Het onderwerp van deze cursus is het bestuderen van herfstbladeren en vruchten.
Het schilderen van herfstkleuren in de technieken; nat in nat en droge kwast techniek.
Voor deze cursus is enige tekenvaardigheid vereist. Het aantal deelnemers ligt rond de 14 personen. Leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland krijgen € 10.- korting op het cursusbedrag van € 275,- incl. 21% BTW en excl. materiaal.
Beeld: Anita Walsmit Sachs

Lees meer

Zondagwandeling: de smaken van december

Door Femke Frietema, Fred Weber en Carla Teune
Een vrijer van speculaas, de fijne smaak van marsepein - waarom eten we bepaalde lekkernijen juist in december? Vandaag laten de rondleiders u de planten zien die december z’n speciale smaken geven, en vertellen ze over de historie die soms tot zeer oude tijden teruggaat.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Aanmelden niet nodig.


Lees meer

Lezing Biogeografie van Amerika

In 2020 besteden heel veel Leidse musea en andere instellingen aandacht aan het feit dat 400 jaar geleden de Mayflower naar Amerika vertrok. Arend Wakker gaat nog veel verder terug in de geschiedenis. Hij kijkt hoe planten zich over het continent verspreid hebben en welke invloeden daarbij van belang waren. Bekijk Amerika met andere ogen en vergroot uw begrip van de flora.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Graag aanmelden.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen: gedroogde vruchten

Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Planten hebben allerlei manieren om hun zaden veilig door de winter te loodsen. Zaaddozen en ingedroogde vruchten zitten soms ingenieus in elkaar. Esmée Winkel onderzoekt met u een aantal mooi gevormde gedroogde vruchten.
Deelname € 75,- , studenten € 7,50 op vertoon van een geldige collegekaart.
Van 10.30-15.00 uur. Uitsluitend op aanmelding.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen