Vorige pagina

Tuinbouwtechnisch medewerker Wouter Koopman vertelt over Chinese medicinale planten.

Click here for English.

Het leuke als verzorger van onder andere de Chinese Kruidentuin en de Clusiustuin, is dat beide tuinen geneeskrachtige planten bevatten. Allebei zijn het tuinen met planten die van oudsher meestal een medicinale werking hebben, alleen de herkomst van de planten is anders. Niet alleen de plantensoorten verschillen per continent, ook het gebruik van geneeskrachtige planten verschilt hierin.

Het grote verschil is dat we in Europa de plant individueel gebruiken, in China maken ze vaak een mengsel van geneeskrachtige planten. Een bekende soort uit Europa is bijvoorbeeld
de goudsbloem (Calendula) die in zalf tegen bepaalde huidaandoeningen gebruikt wordt. Of de kamille (Matricaria) die als thee tegen verkoudheid wordt gebruikt. De gojibes (Lycium barbarum) staat bij ons bekend als een populaire superfood, maar deze wordt in China al eeuwen­ lang gebruikt in de traditionele geneeskunde.

Wat op de plantenafdeling in de tuincentra vaak aan ons voorbij gaat, is de herkomst van de planten. Heel veel soorten komen uit de wat koudere streken van China. De monnikskap (Aconitum) is hier een goed voorbeeld van. Van dit geslacht komen in China meer dan 150 soorten voor. De monnikskap is bij ons bekend als een zeer giftige plant, maar in China wordt hij vaak gebruikt in een smeersel tegen spier­ en gewrichtsaandoeningen. Zo worden meerdere planten die bij ons in de Chinese Kruiden­ tuin staan al jaren gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Voorbeelden zijn de dropplant (Agastache), elfenbloem (Epimedium), zoethout (Glycyrrhiza glabra), en ballonklokje (Platycodon grandiflorus).

Tip van de tuinman

Er zijn ontzettend veel planten die een geneeskrachtige werking hebben. Als laatste wil ik nog meegeven, ga nooit zelf experimenteren met planten. Eén druppeltje kan je leven redden, twee druppeltjes kunnen je je leven kosten.

Bekijk hier een video over de Chinese medicinale planten van de Hortus.

 

Bij ons leer je de wereld kennen