Vorige pagina

Tuinbouwtechnisch medewerker Jeff Korsmit vertelt over eetbare planten.

Click here for English.

Simpel gezegd, we kunnen niet zonder. Eetbare planten vormen het grootste gedeelte van het dieet van de mensheid, en zonder het kweken en verbouwen ervan zou de wereld er niet uitzien zoals ze dat vandaag de dag doet. Naast mijn werk als tuinman bij de Hortus ben ik ook nog biologische boer en vanuit die achtergrond vertel ik jullie graag over de wereld van eetbare planten.

Veel planten zijn van nature eetbaar. Ze kunnen rechtsreeks uit de natuur worden geoogst. Denk daarbij aan vele wilde kruiden, vruchten, noten en wortels. Ze bevatten allerhande voedings- stoffen en worden van oudsher vaak als medicijn gezien. Naast als voedsel worden ze ook in verse of gedroogde vorm gebruikt in allerlei ceremonies. Weer andere planten bevatten hallucinerende stoffen, en wekken als ze worden opgegeten of gerookt hallucinaties op. Maar de belangrijkste eetbare planten komen van soorten die door ons gedomesticeerd zijn. Vaak van een vrijwel ongebruikte voorouder, naar een hoogproductief hedendaags gewas. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mais (Zea mays). Mais stamt af van het vrij onopvallende wilde gras teosinte, dat door de Inheemse bevolking van Midden- en Zuid-Amerika door de eeuwen heen is gedomesticeerd tot een eetbare plant die wereldwijd door miljoenen mensen gegeten wordt. Dit proces herhaalde zich over de hele wereld met meer dan 2500 plantensoorten.

Tip van de tuinman

Het kweken van je eigen eetbare planten is hip én gezond! Heb je in je eigen tuin geen plek, denk dan eens aan verticaal tuinieren. Je kunt op weinig oppervlak toch verassend veel voedsel produceren. Of check bij je lokale moestuinvereniging naar een beschikbaar moestuintje.

Bij ons leer je de wereld kennen