Vorige pagina

15 maart-30 april 2018 Extra aandacht voor de narcis en familierelaties

Bij het zien van de narcis is er één ding zeker: de lente staat voor de deur. Van 15 tot en met 30 april schenkt de Hortus botanicus Leiden dan ook extra aandacht aan dit bolgewas en zijn verwanten door middel van een kleine tentoonstelling die u voor het optimale lentegevoel niet mag missen. Speciaal voor u beplantten de tuinlieden van de Hortus wel 25 kruiwagens met elk een andere narcis die u tijdens uw bezoek van dichtbij kunt bekijken en besnuffelen. Ook op andere plekken zijn extra veel narcissen aangeplant.Mooi geel is niet lelijk, maar…
wist u dat de narcis in veel meer kleuren voorkomt, bijvoorbeeld in het lichtroze of wit? Bovendien ontleent de narcis zijn naam aan een verhaal uit de Griekse mythologie over een tragisch figuur die teveel liefde had voor zichzelf. Het woord narcist vindt daar dan ook zijn oorsprong. Dit is een klein voorproefje van wat er allemaal aan bod komt in de tentoonstelling maar er zijn nog zoveel andere interessante feitjes te noemen over de narcis. Het zal u verbazen. Benieuwd geworden? U bent dit voorjaar van harte welkom.

Op zoek naar de eerste voorjaarsbloeiers
Voor de echte liefhebber is er op 11 maart ook een rondleiding door de tuin waarbij oud-hortulana Carla Teune u wijst op andere voorjaarsbloeiers zoals de knalgele winterakonieten, bijzondere sneeuwklokjes en de zoete geur van het meloenboompje dat de allervroegste bijen probeert te lokken. Kijk hier voor meer informatie.

Bollen, knollen en wortelstokken
Net als de narcis zijn er ook andere planten die de koude winter doorstaan in de vorm van een knol, bol of vlezige wortelstok. Zodra het zonnetje gaat schijnen, kunnen ze daar verschrikkelijk van genieten en komen dan ook vrij snel tot bloei. Totdat het bladerdek te dicht wordt en ze weer in rust gaan. Bollenkenner Kees Langeveld vertelt u er alles over op 8 april tijdens de zondagwandeling.
 

 

Bij ons leer je de wereld kennen